Кръстоска между слива и кайсия грабна приз за иновация на "Агра 2016"

Необичайна кръстоска между слива и кайсия е сред победителите в конкурса за иновации на международната селскостопанска изложба "Агра 2016" в Пловдив. В него се конкурираха 35 изделия на 30 фирми и научни институти, а до финалната права стигнаха само 9, които получиха наградите си на специална церемония в парк-хотел "Санкт Петербург".

Българският сливово-кайсиев сорт "Стъндесто", дело на Института по овощарство в града под тепетата, грабна приза в категорията "Сортови семена и посадъчен материал". Първите фиданки от него са засадени през 2015 г., но повече от четвърт век е продължило кръстосването между слива и кайсия, докато се стигне до хибрида, представляващ световна новост.

Родни учени от Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията "Никола Пушкаров" пък спечелиха наградата в категорията "Технологии за растениевъдството" за иновацията си на световно ниво - средство за възстановяване на ерозирали терени, свлачища и депа за отпадъци. В "Машини и инвентар за растениевъдството" с най-висок резултат е дъмперът "Мадара", серия М 21 - ремарке за насипни товари на компания "Мадара".

Обявеният за световна новост уред за улавяне на пчели майки, изобретен от Института по животновъдни науки в Костинброд, бе отличен в раздел "Машини и инсталации в животновъдството". Методът за отглеждане на единствената месодайна порода кози - "Боер", представен от фирма "Агро Юстина", пък е победител в категория "Технологии за животновъдството". Два продукта бяха отличени в категория "Торове и препарати за селското стопанство" - течният биостимулатор "Амино Експерт Импулс" на родната фирма "Екофол" и технологията "Капрено" на германската "Байер". В раздел "Животновъдство" надпреварата спечели витаминно-минералната смес "Лизалик", направена по собствено ноу-хау на "Бонмикс България".

До финала стигна още един нов сорт, създаден у нас - обикновената зимна пшеница "Гизда" на Института по растителни генетични ресурси "Константин Малков" в Садово. Претендентите в Конкурса за иновации са сред 440-те фирми от 23 държави, участващи в селскостопанската изложба "Агра 2016" в панаира в Пловдив.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Николай Спасов, кореспондент на "Труд" в Пловдив

Този уебсайт използва "бисквитки"