Убитият в София Омар Зайед е бил лидер на "Народния фронт за освобождение на Палестина"

Омар Зайед, срещу когото беше извършено покушение тази сутрин в посолството на Палестина в София, е бил един от лидерите на "Народния фронт за освобождение на Палестина".

Убийството е извършено от израелската разузнавателна агенция според информация на т.нар. „Палестински информационен център” на Хамас, съобщава bTV. След пристигането си в България Зайед е продължил да координира действията на Фронта.

Палестинският президент Махмуд Абас е наредил да бъде създадена комисия, която да пристигне в София за разследване на трагичния случай. През 1986 г. Зайед е обвинен за убийството на израелски студент в Йерусалим. Случаят е определен като "политическо убийство", а присъдата е доживотен затвор. Тогава Омар е 22-годишен.

През 1990 г. бяга от затворническа болница и четири години живее в различни арабски държави, след което през 1994 г. пристига у нас. През 2012 г. получава разрешение за постоянно пребиваване в страната, жени се за българка и има три деца с българско гражданство. През декември 2015 г. Йерусалим иска екстрадирането му, за да доизлежи присъдата си в Израел.

Според израелски медии един от братята на Омар – Ахмед, също е лежал в затвора. През 2011 г. той е бил разменен, заедно с други палестински затворници, срещу израелския войник Гилад Шалит, държан в плен в продължение на пет години от Хамас. Израелският "Йерусалим пост" твърди, че два дни след като Израел официално иска екстрадицията на палестинеца, български полицаи нахлуват в дома му. Арестуван е 18-годишният му син, тъй като по това време Омар се укрива в палестинското посолство в София.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"