Превозите на товари намаляват, на пътници - растат

Спад на превозените товари с 4,7 на сто и ръст от 1,4% на превозените пътници от сухопътен, воден и градски електротранспорт отчете по предварителни данни Националният статистически институт. Данните са за четвъртото тримесечие на 2015 г. и са сравнени с година по-рано. Извършената работа също бележи ръст 7.8% спрямо четвъртото тримесечие на 2014 г.

Превозените товари от сухопътния транспорт са 29.5 млн. т, което е с 1.5 млн. т по-малко спрямо съответното тримесечие на 2014 г. Спадът основно се дължи на намаленото количество превозени товари от вътрешните превози на автомобилния транспорт. Същевременно извършената работа нараства с 2% спрямо четвъртото тримесечие на 2014 г.

Броят на превозените пътници от влакове и автобуси е 121.4 млн., или с 3.4% повече спрямо същия период на предходната година, което се дължи на по-големия брой превозени пътници от автомобилния транспорт. При автобусните превози също се наблюдава увеличение с 4%, докато при железопътните е регистриран спад 7.7%.

През четвъртото тримесечие на 2015 г. както превозените товари, така и извършената работа от водния транспорт намаляват спрямо същото тримесечие на 2014 г. съответно с 1.0 и 12.8%.

Намаление се наблюдава както при морския, така и при речния транспорт, което е в резултат не само на по-малкото количество превозени товари, но и на намаленото средно превозно разстояние.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Драгомир Николов

Този уебсайт използва "бисквитки"