Нова Зеландия гласува с референдум дали да смени флага си

В Нова Зеландия е настъпило време за вземане на решения, свързани със смяната на стария им флаг, свързан с колониалното им минало, предава еuronews.

Страната е на втория етап от референдума, който трябва да реши дали да приемат новия флаг, представляващ бяла папрат на черен и син фон.

Старият флаг включва и елементи от британския в единия си ъгъл и четири червени звезди, представляващи съзвездието Южен кръст, индикиращо локацията на Нова Зеландия в Южния пасифик.

Аргументът на хората, които не искат промяната, казват, че по време на войните много новозеландци са умирали под настоящия флаг.

Критиците на стария флаг пък твърдят, че е твърде подобен на австралийския и е дълбоко свързан с колониалното минало на страната.

Дизайнът е избран сред повече от 10 000 първоначални предложения, като правителството е отсяло четири възможни, от които са избирали новозеландците.

Бялата папрат е популярен национален символ и е от едната страна на местната монета от един долар, също така често се използва при военни и спортни мероприятия.

Ако Нова Зеландия гласува в полза на промяната, тя няма да бъде първата страна, която променя флага си, за да се дистанцира от колониално минало. Тази година Фиджи вероятно ще замени своя флаг, който също съдържа британския. Новите предложения включват повече местна символика.

В проучване проведено през февруари, 70% от населението е против промяната, въпреки че 16% от негативно гласуващите се противопоставят единствено срещу този дизайн.

Новозеландците могат да гласуват дали искат националния им символ да бъде сменен до 24 март.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"