Посланикът на Унгария у нас: България трябва да получи пари от ЕС за справяне с бежанците

България трябва да получи пари от Европейския съюз за справяне с бежанската вълна. Такава позиция изрази унгарския посланик у нас Н. Пр. Андраш Клейн по време на визитата си във Велико Търново в сряда.

"Съвсем логично звучи и за нашата дипломация, когато решаваме да даваме пари на различни страни, и България да бъде включена като държава, от която зависи сигурността и контрола на европейските граници. Ако се зададе въпрос дали България трябва да получи пари, предполагам, че унгарското правителство ще подкрепи страната ви за това", каза Андраш Клейн.

Дипломатът заяви и категорична подкрепа и за приемането на страната ни в Шенген. По думите му ситуацията, в която е поставена България в момента не е честна. Клейн коментира, че сме готови за Шенген още от 2011г., когато и Европейската комисия е излязла с това становище.

"Има една страна, която е член на Шенген и повече от една година не си изпълнява задълженията , спрямо шенгенската зона. Можем да кажем, че това е Гърция. В същото време има друга страна, която доказа, че се старае да съхрани външните граници на Европа, но не я допускат до Шенген. Това е България. Наблюдаваме различни мониторингови доклади, които не допускат България до Шенген. Нашите наблюдения са, че причините са политически. Много се надявам България да стане член на Шенген", коментира Андраш Клейн.

Той е категоричен, че проблемът на Европа в момента не е България. Според унгарския дипломат никой не може да отрече, че българското правителство има воля да съхрани външните граници на Европейския съюз. Той изрази позиция, че страната ни има трудни съседи, а ключът на проблема с бежанците трябва да бъде Гърция и нейната граница.

Посланикът изнесе лекция във ВТУ на тема "Мигрантските вълни и бъдещето на ЕС". Това се случи по покана на студента Светослав Мишев, който е един от учредителите на Студентския дипломатически клуб "Имхотеп" във великотърновския ВУЗ.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"