Над 800 декара военни имоти пустеят от години в Търновско

Над 800 декара военни имоти в област Велико Търново пустеят от близо две десетилетия. Армейските бази наподобяват джунгли и вече не са атрактивни дори за апашите, които са ги опустошили. Най-големите изоставени поделения са в Горна Оряховица и Свищов.

Близо 400 декара са занемарените казарми на бившото свързочно поделение 34010 и на поделение 36890 в близост до летището в железничарския град. 60 декара пък е площта на бившото сержантско училище в Горна Оряховица, което се води собственост на Министерството на транспорта.

"За пореден път подготвяме официално искане до Министерството на отбраната да ни даде терените. Бившите поделения са в индустриалната зона на Горна Оряховица и към тях имат производствени предприятия, чиято дейност се разраства", коментира пред "Труд" кметът на железничарския град инж. Добромир Добрев.

Общинската управа на Свищов също многократно е отправяла искания до различни министерства, бившите казарми в града да бъдат предоставени на кметството. Няколко поредни правителства обаче упорито отказват да отстъпят имота, който се простира на площ от над 230 декара.
"Бившото поделение попада в най-добрата зона на Свищов, на самия бряг на Дунав. С изпълнението на интегрираните планове за градска среда, би могло теренът да бъде развит и максимално оползотворен. Сега е пущинак", споделят от общинската управа на крайдунавския град.

От кметството в Свищов обясняват, че на мястото на някогашната армейска база, може да се развие жилищно строителство, да бъдат вдигнати социални домове или пък да се изгради трансгранична зона.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"