Завод за компостиране започва да строи Монтана

Община Монтана започна процедурите за изграждане на инсталация за компостиране на зелени отпадъци. Предприятието е поредната екологична инициатива, с която Монтана затваря цикъла на събиране и преработка на отпадъците в целия регион, съобщи кметът Златко Живков.

В подготовката на проекта и строежа на инсталацията за компостиране ще бъдат инвестирани до 3,9 млн. лева. Съоръжението ще преработва 6 000 т растителни отпадъци годишно. Преработената маса ще се ползва за наторяване на паркове и градини и ще се продава на земеделци и граждани на ниски цени. Според кмета Живков предприятието може да бъде завършено през 2018 г.

„Монтана е сред първите пет общини в България, които реализират най-много екологични проекти и осигуряват чиста околна среда и по-високо качество на живот!”, заяви градоначалникът.

През последните 10 години в община Монтана със 110 млн. лева от еврофондовете и бюджета са изградени Регионално депо за смет, пречиствателна станция, завод за сепариране на отпадъци и нова ВИК мрежа. Община Монтана готви проекти и за площадка за опасни отпадъци и рекултивация на част от клетките на депото за смет.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Любомир Йорданов

Този уебсайт използва "бисквитки"