Депутати предлагат 6-месечна "Гражданска отговорност" за мотористите

Народни представители от Гражданския съвет на Реформаторския блок и представители на РБ ще внесат промяна в Закона за движение по пътищата и в Кодекса за застраховането за въвеждане на 6-месечна застраховка „Гражданска отговорност“ за мотори, кемпери и каравани, които традиционно се използват само сезонно.

Вносители на законопроекта са Петър Славов, Мартин Димитров, Иван Иванов, Вили Лилков и Гроздан Караджов. Предвижда се МПС-тата за сезонно използване да са длъжни да подновяват „Гражданска отговорност“ най-късно на 1 май, когато е началото на летния сезон. Според действащия закон щом застраховката не бъде подновена, автомобилът се спира от движение веднага.

Причината за това е, че моторите, кемперите и караваните се използват масово през летния сезон, уточняват вносителите. Според тях това значително ще улесни собствениците на подобни превозни средства, защото няма да ги принуждава да плащат за услуга, която не ползват през поне половината година.

Изрично се уточнява, че подобна промяна не означава, че не е нужно шофьорът да има подобна застраховка, ако не кара през летния сезон.

Проблемите със сезонните превозни средства се появиха при законовите промени миналата година, които автоматично прекратяват регистрацията на автомобила, ако не е платена застраховката. 

По инициатива на същите народни представители имаше и допълнителен текст, който предвиждаше регистрациите също така автоматично да се подновяват, след като бъде изплатена „Гражданската отговорност“. От МВР обаче отговориха, че не могат безпроблемно да се справят с възстановяването и на гражданите често се налага да ходят до КАТ за това.

Инициаторите обещаха още разговори с представители на мото организации и заинтересовани лица.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"