Прокуратурата в Белгия пусна на свобода един от заподозрените за атентата в Брюксел

Белгийската прокуратура пусна на свобода Фейкал Чефу, който беше задържан по подозрение за участие в атентата на летище „Завентем“ в Брюксел.

Чефу беше задържан на 24 март в Брюксел. Той беше разпознат от шофьора на таксито, закарал терористите до летището. Третият заподозрян терорист, който напуснал залата за заминаващи и бил заснет от камерите за видеонаблюдение, е описан като мъж в светли дрехи и шапка, който се движил точно до облечените в черно атентатори.

„Уликите, довели до ареста на Фейкал, не бяха потвърдени в хода на разследването. В резултат на това той беше освободен”, съобщиха от прокуратурата, цитирани то „Сега“

Междувременно белгисйката полиция пусна клип, на който се вижда третият мъж, участвал в атаката над летише "Завентем".

Атентатите, при които загинаха над 30 души и пострадаха над 200 души най-вероятно са били планирани в Атина още през лятото, съобщи италианската телевизия „Скай-Италия“ и уточни, че един от извършителите на нападението срещу метростанцията „Мелбек“ Халид Бакрауи е бил в Гърция през юли 2015 г. Тази информация е била потвърдена от италианските спецслужби, както и от италианските служби за борба с тероризма. Техен представител е уточнил, че през лятото на 2015 г. Бакрауи е минал през Италия на път за Гърция.

По същото време в Гърция се е намирал и основният организатор на кървавата баня в Париж от 13 ноември 2015 г. Салах Абдеслам. Той бе задържан на 18 март - 4 дни преди терористичните нападения в Брюксел. „Скай-Италия“ твърди, че в Атина миналата година се е намирал и друг участник в парижките атентати Абделхамид Абауд. Предположенията, че атаките в Брюксел са били планирани в Атина се основават на факта, че в жилището на Абауд в атинския квартал „Панкрати“ бяха открити карти на летището „Завентем“ в Брюксел.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"