Офицерският плаж - чист догодина

Варненският Офицерски плаж ще стане по-чист догодина.

До 2017 година ще бъде ремонтиран т.нар. Шокъров канал, който замърсява морето и брега с фекални води и боклуци. Предпроектното проучване за дълбоко заустване е вече дадено за одобрение в Басейнова дирекция, след което ще бъде готов идейният проект, а финансирането се очаква да бъде осигурено от ПУДООС.

Това лято ще има проблеми с чистотата в района на Офицерския стаж, предупредиха от РЗИ на заседание на Обществения съвет по туризъм. Поне 4 пъти се наложи да бъде затворен той през последните години, а в пика на лято 2014 г. се наложи зам.-министър на туризма, кмет и областен управител да пият вода от морето там, за да покажат, че все пак е чисто.

Дълбокото заустване ще стане с тръба дълга 430 м, която ще отвежда отпадните води от Шокъровия канал далече от брега. Ще бъдат поставени на три места в него автоматизирани решетки, за да събират гуми, дървета и други отпадъци, които се изхвърлят в дерето. Голямото наводнение през юни 2014 г. отнесе решетките и оттогава започнаха проблемите със замърсяването на Офицерския плаж.

Централния, Южният плаж и плаж "Панорама" ще бъдат класифицирани като добри за сезон 2016 г., посочиха още от РЗИ.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Кръстина Маринова, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"