Фермери се притесняват от проверки с неясни изисквания за качеството на млякото

Фермерите са притеснени, че не знаят по какви правила се правят проверките за качеството на млякото. Те не знаят и какво ще стане с фермите, които покажат лоши резултати. Това заяви пред БНР директорът на Националния съвет на говедовъдите в България Михаил Михайлов.

Шефът на Агенцията по храните е получил писмо от съюза относно извършваните проверки. Те са свързани с изпълнението на т.нар. екшън план, заради който Еврокомисията направи последен компромис с произвежданото у нас мляко, което не отговаря на заложените стандарти.

Михайлов отбеляза, че съюзът му подкрепя този план и коментира, че след дерогацията действително трябвало да се направи такава проверка. Би трябвало да се види, че у нас се произвежда чисто мляко и да бъде разрешено нашите млекопреработвателни предприятия да изнасят продукцията си в Европа.

Притесненията на фермерите се пораждат от това, че проверката е започнала без подготовка. Те не се наясно какво ще представлява процесът по взимането на пробите и какви са крайните сроковете.

Животновъдите сигнализирали за проблеми при взимането на пробите. Появила се информация за случай, при които се взимали проби с една и съща пипета в няколко ферми. Има и опасения, че преработвателите може да предпочетат евтиния внос, вместо да купуват мляко от фермите, които не са покрили изискванията. Това, по думите на Михаил Михайлов, ще ги обрече на фалит.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"