ГЕРБ отчита успехи в управлението, БСП отвръща: Днес е първи април.

Правителството на ГЕРБ е реализирало голяма част от обещаните в началото на мандата си реформи. Това сочи декларация на парламентарната група на ГЕРБ, която депутатът Ирена Соколова прочете на днешното заседание на Народното събрание. "Честит първи април! От чутото само датата е вярна", каза лидерът на БСП Михаил Миков по повод изредените постижения на управляващите.

"Защо се прави този кризисен пиар?", допълни Миков.

"Правителството постигна забележителен ръст на икономиката, признат от редица анализатори. Министерството на финансите чрез приходните си агенции повиши чувствително, в сравнение с минали години, събираемостта на приходите от данъци, осигуровки, акцизи и мита и така допълнително гарантира финансовата стабилност на страната и повиши възможностите на правителството за преразпределение на тези приходи в интерес на гражданите. За последните две години безработицата в страната е намаляла с 2% - от 12,2 при "Орешарски" до 10,2 при кабинета "Борисов" 2", е посочено в декларацията.

"Не може общите приказки да изместват усещането за безпътица, а другото е първоаприлско", каза лидерът на БСП Михаил Миков по повод чутото в декларацията.

Целият допълнителен финансов ресурс, от който беше лишен сивият сектор, е бил пренасочен към българските общини, инфраструктура и икономика благодарение на действията на правителството и лично на премиера Бойко Борисов за борбата с корупцията и организираната престъпност, твърдят от ГЕРБ. "Да, чака ни още много работа, но гражданите трябва да знаят, че социалните мерки в техен интерес са основен ангажимент на правителството на Бойко Борисов и на парламентарното мнозинство", заявяват от партията.

В декларацията се отчита стабилизирането на енергетикята, извършено от правителството без много шум. "В предизборната програмата на ГЕРБ заложихме три приоритета в енергетиката – и трите вече са изпълнени. Първият ни приоритет бе да изчистим дефицитите в НЕК, наследени от кабинета "Орешарски". Не само, че стопихме тези 800 милиона лева дефицит, но очакваме 200 милиона тарифен излишък само за последния регулаторен период. И то без промяна в цената на електроенергията. Вторият ни приоритет бе реализирането на Националната програмата за енергийна ефективност – и до момента вече имаме сключени над 2000 договора. Третият ни приоритет беше стартирането на проучванията на дълбоко Черно море и на 19 април започваме първия сондаж в историята на България, който ще гарантира както енергийната независимост на страната, така и по-ниска цена на енергийните ресурси за домакинствата и икономиката." информират от ГЕРБ.

От партията констатират, че цената на газа у нас е паднала с 23% заради стабилизираната среда и международните процеси. Този спад ще се отрази и на домакинствата, и на икономиката и цените. Цената на електроенергията също намалява сериозно. Тя варира между 14 и 20% надолу. "Цената на парното от всички Топлофикации в страната също поевтинява като в София това е с близо 6%, в Плевен – с близо 9%, в Бургас и Варна – с близо 5%, във Враца и Разград – с близо 12%. Освен това, енергетиката ни е в завидно състояние и от днес всеки потребител може да смени доставчика си на електроенергия, ако конкуренцията на свободния пазар му предложи по-добри и изгодни условия." декларират от управлението.

Те отбелязват, че държавата е отпуснала помощи на над 237 000 лица и семейства през изминалата зима. Това е станало възможно, поради одобрените от правителството
допълнителни разходи по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 13 млн. лв., твърдят от ГЕРБ.

От партията се хвалят с отпуснатите от правителството по Коледа 40 лв. добавки за пенсиите на около 1 275 000 души по 40 лв. Одобрените допълнителни средства бяха в размер на 51 млн. лв.

"Няма как да не отбележим също, че за Великден 60% от българските пенсионери ще получат добавки от по 40 лева към пенсиите си. Това стана възможно след като правителството на Бойко Борисов отпусна 50,5 млн. лв. допълнително след като стана ясно, че за първите месеци на годината преизпълнението на приходите от осигуровки е около 61 млн. лв. Така за празника допълнителни средства ще получат над 1 262 000 души", пише в декларацията.

В нея пише още: "Само преди дни правителството на Бойко Борисов отпусна и допълнително 12 млн. лв. за пациентите с онкологични заболявания. Така вече се гарантира 100% покритие на лечението от НЗОК в рамките на 2016 г. Средствата отново се отделят, благодарение на добрата работа на приходните агенции."

"Правителството на Бойко Борисов прие и Национален план за действие по заетостта през 2016 г. Над 21 000 души ще започнат работа, а допълнително обучение ще бъде осигурено на други близо 11 000. За целта са осигурени 73 млн. лв."-информират от партията.

"Защото все повече граждани разбират, че правителството води страната към безпътица и обезлюдяване", твърди от своя страна Михаил Миков. Той бе и лично засегнат в изказването на Ирена Соколова, която го обвини в лъжа, че управляващите не били направили нищо за пътищата във Видинско.

"Да, чуваме и много критики по наш адрес. Вслушваме се в разумните, но политическата коректност изисква когато нещо добро е направено и постигнато, то да не се отрича с лъжи. И тъй като винаги сме готови да отговорим на лъжите, направихме кратка справка по повод скорошните изявления в национален ефир на един виден видински социалист." бяха обвинията на ГЕРБ.

От ГЕРБ заявиха, че депутатът от левицата твърдял, че от правителството не са направили никога нищо за състоянието на пътищата във Видинско. "Оказа се, че лъже. Още повече – общо в двата управленски мандата на БСП с премиери Сергей Станишев и Пламен Орешарски, във Видинска област са ремонтирани общо едва 45 километра пътища. Само по време на правителството първото правителство на ГЕРБ са ремонтирани 57 км пътища. А до края на мандата на втория кабинет на Бойко Борисов ще бъдат завършени още 48 км. Пътища или общо 105 километра и за два мандата ние ще завършим два пъти повече пътища във Видинско от вас. Така че, уважаеми г-да социалисти, думата социалист и това, че някой е родом от Видинско, не е гаранция за социална политика. Но работата на правителството и депутатите ни във всички региони на страната, включително и във Видинско, са гаранция за видимите резултати от социалната политика на ГЕРБ.", са категорични от партията.

"Въпреки всичко, от ГЕРБ сме убедени, че единственият начин за постигането на голяма част от тези неща са политическата воля и диалогът с всички отговорни политически партии. Ето защо ГЕРБ ще продължи да налага този модел на работа и комуникация в настоящото Народно събрание."- това са заключителните думи в декларацията.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"