Застраховател осъди мъж за катастрофа в Германия

Застраховател осъди мъж от Разград за 24 000 лв. регресно вземане по заплатени обезщетения заради катастрофа в Германия, при която в нетрезво състояние били ударени 5 коли и пешеходец. Инцидентът е станал късно вечерта на 29 юни 2009г. в Бремен, когато шофьорът Е.Ф.А. карал с 1,71 промила алкохол.

Разградският Районен съд излезе с решение миналия месец в полза на застрахователната фирма, която претендира частично вземане от общата сума на 47 577 лв.

Виновният шофьор трябва да плати още 3 269 лв. разноски по производството, 960 лв. държавна такса и 1 259 лв. за адвокатско възнаграждение по заповедното производство по казуса.

Катастрофата е станала с "Фолксваген Голф", собственост на дъщерята на ответника. За колата била сключена "Гражданска отговорност", която трябвало да се плаща разсрочено. Към деня на инцидента била погасена само първата вноска, но договорът за застраховката не бил прекратен.

През юли 2010г. българският застраховател превел за щетите в Германия 24 325 евро. Миналия юни пък предприел мерки в съда срещу шофьора, причинил инцидента в пияно състояние. Така застрахователят влязъл в 5-годишния давностен срок, чието начало било изплащането на щетата.

От решението на съда става ясно, че Е.Ф.А. е ударил 5 паркирани коли в Бремен, като е засегнал и пешеходец. Колата му първоначално била конфискувана, а после освободена за предаване за вторични суровини.

Решението на Разградския районен съд подлежи на обжалване пред Окръжния.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Антоанета Марчева, кореспондент на "Труд" в Търговище и Разград

Този уебсайт използва "бисквитки"