Спешно отпускат милиони на НПО-тата около Христо Иванов

Упорството на правосъдния министър Екатерина Захариева за приемане на Пътната карта може да се обясни с лобисткия натиск, който пряко заинтересованите кръгове й оказват

10 000 000 лева от европейските фондове и незнайно още колко от държавния бюджет се оказват основателна причина Съветът за съдебна реформа при Министерството на правосъдието да проведе извънредно заседание. Второ в рамките само на десет дни. Нищо, което ще се обсъжда и приема на това заседание, няма да осигури по-бързо или справедливо правосъдие за гражданите. Но със сигурност ще осигури солидна издръжка на НПО-тата, от които произлиза бившият правосъден министър Христо Иванов. Именно екипът на ексминистъра е този, който е изготвил проекта на Пътната карта. Никак не е случайно, че на заседанието на Съвета за съдебна реформа миналата седмица е присъствал и Атанас Славов, когото първоначално Христо Иванов искаше да прави заместник-министър на правосъдието, но заради скандал с юридическия и трудов стаж на юриста бившият министър бе принуден да назначи Славов за съветник. Парадоксално е, че Атанас Славов, който остро критикува през декември 2015 г. гласуването на мнозинството в парламента начело с ГЕРБ на промените в конституцията и обяви, че напуска МП в знак на съпричастност с позорно дезертиралия от провала си като министър Христо Иванов, днес е намерил пристан отново в коридорите на властта. Протежето на бившия правосъден министър е прибрано от вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова, която го е направила свой съветник в политическия й кабинет в Министерския съвет.

Проектът на "Пътна карта за изпълнение на Актуализираната стратегия за продължаване на съдебната реформа до 2020 г.” предвижда по-голяма част от десетте милиона лева, осигурени по европейската оперативна програма “Добро управление”, да се дадат за изготвянето на огромно количество анализи, прогнози, експертизи, проучвания, дискусии, кръгли маси и семинари. Проектът, изготвен от бившия правосъден министър и екипа му, позволява още отсега да се посочат дори имената на няколкото неправителствени и професионални организации, фондации и институти, които са пряко заинтересовани от бързото приемане на Пътната карта. Въпросните организации, част от които ще гласуват днес за приемането на документа, на следващия етап ще се явят и бенефициенти, т.е. ще усвояват средствата, които преди това са си осигурили.

Упорството, с което министърът на правосъдието Екатерина Захариева продължава да настоява за спешното приемане на Пътната карта въпреки очевидния конфликт на интереси и меко казано, скандалното й съдържание, може да се обясни с лобисткия натиск, който пряко заинтересованите й кръгове оказват. Групата НПО-та, гравитиращи около проваления бивш правосъден министър Христо Иванов, поставя настоящия ръководен екип на МП в ситуация, че ако не осигури приемането на Пътната карта и така не им предостави солиден финансов ресурс за следващите четири години, то те ще стартират мащабна кампания по дискредитиране на усилията на правителството и парламента за приемане на поправките в Закона за съдебната власт.

Близо 1,5 млн. лева от 10 000 0000 лв., заложени за усвояване, ще бъдат дадени за постигане на “Модерна и ефективна наказателна политика”. Четвърт милион лева ще отидат за анализ на Концепцията на наказателна политика, действала до 2014 г., и изготвянето на нова. А за обновяване на Наказателния кодекс ще бъдат дадени още 100 000 лв. Това са само малка част от парите, които европейски и български данъкоплатци ще платят на администрацията и неправителствения сектор. И понеже общественото доверие към съдебната власт е ниско, особено заради наказателната политика на държавата и липсата на осъдителни присъди, няма как да избегнем факта, че сред членовете на Съвета за съдебна реформа е наказателният съдия от Софийския градски съд Атанас Атанасов.

Магистратът представлява одиозния и грантово финансиран Съюз на съдиите в България. Организацията, която освен с политизирането на съдебната система и непрестанни атаки срещу прокуратурата вече започна да се опитва да цензурира, включително в. “Труд”. Засега благодарение на усилията на ССБ, чийто председател е съдия Атанасов, успя да осигури липса на работа за двама варненски журналисти - Георги Александров и Нели Дерали. Първият, защото си е позволил да критикува работата на варненски магистрат, а вторият - заради съпричастност с колегата. Към днешна дата Александров и Дерали вече повече от месец нямат достъп до административния панел на сайта “Топ Новини” и не могат да изпълняват задълженията си. Причината - собственикът на медията Николай Йонков и главната редакторка Иванка Бедрова са заели страната на Съюза на съдиите в България, чието ръководство се жалвало от репортерски материали.

Докато разсъждава върху журналистическата свобода и етика и гласува за осигуряването на милиони за НПО-та, добре би било формалният председател на ССБ Атанас Атанасов (формален, защото в магистратските среди е добре известно, че активността на върхушката на съдийския съюз по политически и властови въпроси се дължи на дуото съдийки Куцкова-Тодорова - б. р.) да си припомни Съдебно решение №107 от 26 януари 2012 г. по дело 5223/2011 г.

Преди малко повече от четири години съдия Атанасов е докладчик и председател на съдебния състав, в който влиза и превърнатата в знаме на съдебната реформа скандална съдийка Румяна Ченалова, по делото за гавра с трупа.. .на бебе! Съдиите от СГС приемат за правилно решението на първоинстанционния съд и оправдават напълно двама мъже, които прокуратурата е обвинила за изравянето на детски труп и последвали некрофилски действия. За държавното обвинение това престъпление е извършено с изключителен цинизъм, дързост и представлява опасен рецидив - подсъдимият е рецидивист.

Съдебният състав начело с Атанасов и Ченалова не приема протеста на прокуратурата срещу оправдателните присъди на прекия извършител на гнусното престъпление и неговия съучастник, които месец и половина след смъртта на детето, причинена от рак на белите дробове, изровили трупа му, за да се гаврят с него. “Гнилата ябълка” Ченалова и председателят на Съюза на съдиите в България не намират за основателни доказателствата срещу извършителите на престъпното деяние. Няма да коментираме мотивите им - всеки може да ги прочете в сайта на Висшия съдебен съвет.

Днес Атанас Атанасов ще сложи подписа си под Пътна карта за съдебна реформа, а утре може да подпише поредната жалба до фамозната Етична комисия по журналистическа етика и срещу настоящия журналистически текст. Парите ще отидат в джобовете на “правилните” граждански организации, които покрай няколкото анализчета ще спретнат и няколко протеста като бонус - дали с искане на оставката на главния прокурор Цацаров или на премиера Борисов, а може и на двамата, прокуратурата ще продължи да бъде сочена като отговорна за всичката несправедливост, а съдът ще продължава да издава оправдателни присъди - дали на рецидивист за гавра с бебешки труп, дали на укрил плащането на 63 млн. лева данъци олигарх и т.н.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Стефан Николов

Този уебсайт използва "бисквитки"