В Русия са подменили тела на жертви от катастрофата на полския правителствен самолет край Смоленск

Тела на жертви, загинали през 2010 година при катастрофата на полския правителствен самолет край Смоленск, са били подменени в Русия, предаде Униан, позовавайки се на „Газета Полска“.

Тогавашният полски премиер Доналд Туск е знаел, че останките, които в Русия са били положени в ковчега на Ришард Качоровски - последния полски президент в изгнание преди падането на комунистическия режим - са на друг човек, пише в „Газета Полска“.

Припомняме, че 10 април 2010 г. правителственият самолет Ту-154М се разби в района на руския град Смоленск, при което загинаха всичките 96 души на борда. В самолета пътуваха президентът на Полша Лех Качински, както и още редица политици, военни и високопоставени полски представители.

Полските власти са получили информация, която била предадена на тогавашния посланик на Полша в Москва Ежи Бару от началника на Отдела за международно юридическо сътрудничество към следствения комитет в главната прокуратура на Русия Пьотр Литвишко.

Руският чиновник е информирал посланика, че „изследванията на ДНК не са потвърдили, че останките в ковчега на Качоровски са именно неговите“.

Литвишко е добавил, че „няколко други ДНК проби също не са потвърдили, че положените в ковчезите тела, са на жертвите, които са били идентифицирани от близките, твърдят от изданието.

Вероятно и други членове на полското правителство и Главната военна прокуратура на Полша са знаели за подмяната на телата, пише „Газета Полска“.

Семейството на бившия президент не е знаело, а ексхумацията съзнателно е била предотвратена.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"