В Куклен правят обществено допитване за изграждане на крематориум

Община Куклен възнамерява да проведе обществено обсъждане и допитване до местните жители, относно желанието на частен инвеститор, да преустрои склад за строителни материали в индустриалната зона на града, в инсинератор за човешки тленни останки.

Уведомлението за инвестиционното намерение е постъпило в общината в средата на месец февруари и възбуди силно духовете. В градската управа вече са депозирани писма от фирми в района и от над 200 души, които са решително против изграждането на крематориум край Куклен.

"Община Куклен подкрепя настояването за провеждане на обществено обсъждане и допитване за изграждане на инсинератора. На публично място обявихме въпросното намерение, като спазихме всички законови разпоредби. В законноустановения срок се получиха жалби, които окомплектовахме и изпратихме в РИОСВ за последващо действие", коментира кметът на Куклен, Мария Белчева.

"Това инвестиционно намерение не успя да ни покаже, че тази инсталация е безвредна. Затова искаме и широко публично обсъждане", заяви председателят на Общински съвет - Куклен, Пламен Гошев.

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Пловдив, излезе вече с решение по казуса с крематориума край Куклен и реши да се извърши оценка на въздействието върху околната среда. Освен необходимите анализи от експерти, задължително ще се проведе и обществено обсъждане. Ако населението изрази явно несъгласие, РИОСВ ще трябва да се съобрази с мнението на хората.

Според местните жители, изграждането на крематориум би се отразило пагубно върху здравето им, тъй като в района вече има няколко големи промишлени предприятия. Мястото, на което се планира да се реализира инвестиционното намерение, е на територията на "Заводски строежи - ПС - Пловдив" АД, в близост до КЦМ и завод "Агрия".

Крематориум в Пловдив и региона няма, и хората, които искат да погребат своите близки по този начин, се налага да ходят до София. Затова местни предприемачи, освен в Куклен, планират изграждане на инсиниратор за изгаряне на тленните останки на покойниците и в Пловдив, в близост до траурен парк "Северен" на "Рогошко шосе".

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Николай Спасов, кореспондент на "Труд" в Пловдив

Този уебсайт използва "бисквитки"