Борисов не се страхува от бежанци, преминаващи границата: После ги хващаме и връщаме

Премиерът Бойко Борисов заяви, че не е фатално, ако бежанци пробият някъде оградата, защото след това ще ги залавяме и ще ги връщаме обратно, пише БГНЕС.

Борисов коментира и дали не очаква изненади от Турция, коато от една седмица настанява мигранти от Азия в лагер край град Лозенград, близо до нашата южна граница.

„В края на краищата все някъде ги слагат. Ние къде държим нашите бежанци, къде са ни центровете - най-близко до турската граница, за да можем да ги върнем обратно, след като подпишем реадмисията. И в момента министърът на отбраната, министърът на вътрешните работи - те вече непрекъснато ходят заедно, както и в другите съседни страни полиция и армия работят заедно. Завчера бяха в Гърция, видяхте как ги посрещнаха, в Румъния, сега подготвят срещи тук в България. Началник-щабът на Румъния ще идва, ежеседмично има среща на най-високо ниво професионално и политическо между съседните държави до нас, защото това е проблем“, каза министър-председателят.

„Ние не казваме, че няма проблем с бежанците, не казваме, че е лесно, не казваме, че е лесно за справяне - нито една държава в Европа не се справи, но ние полагаме огромни усилия и то се оценява. Че някъде ще пробият границата и ще минат, не е фатално, защото после във вътрешността на страната ги спираме и хващаме и ги изпращаме обратно”, подчерта Борисов.

След затварянето на Балканския мигрантски маршрут на територията на Гърция все още има големи струпвания на мигранти, а по план част от тях ще бъдат настанени близо до границата. По тази тема днес са разговаряли българския и гръцки министър, Атина е гарантирала, че няма да има гореща точка на границата вблизост до Гоце Делчев.

„Какво можем да направим ние? Това е гръцка територия, за която те си взимат решения.“

Премиерът уточни, че с гръцката страна е уговорено там да не се прави лагер.

„Уговорихме с гърците, казаха, че няма да бъде правен там, но ако рекат да го правят, как България да реагира на гръцка територия къде да си правят лагерите“, запита министър-председателят.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"