Хотелиери искат да наемат руснаци и украинци с туристически визи

Облекчен режим за внос на сезонни работници от страни извън ЕС по морето искат хотелиери, работещи основно с Русия, Украйна и Беларус, откъдето това лято, според прогнозите на ресорното министерство се чакат сериозни ръстове на туристите.

Засега най-лесно работа у нас си намират молдовци, които имат румънски или български паспорти.

През последните години, летни практики в наши хотели карат и студенти от Украйна. "Уреждането на стажантски програми обаче е дълъг и сложен процес. Далеч по-лесно би било, ако държавата разреши да наемаме учещи и работници с 90-дневните туристически визи. Като ги регистрираме и плащаме съответните данъци, ще спечелят всички", поясни Гешо Любенов, шеф на фирма "Турал", която има хотели по Северното Черноморие и оперира на трите пазара.

Според него, облекчаването на режима ще тушира кризата за квалифицирани кадри с чужди езици, която е притиснала бранша в навечерието на сезона и ще намали до минимум черния пазар на работна ръка.

Интерес към сезонна работа у нас в Украйна, Русия и Беларус има, категоричен е Любенов. Облекчаването на режима за стажуване на студенти от трети страни ще е полезен ход, предвид масовото изтичане на наши квалифицирани кадри в чужбина, стига да е съгласувано с бизнеса, коментира и проф. Стоян Маринов, член на УС на Варненската туристическа камара.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Фархи, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"