Работна група в НС готви ограничения за младите шофьори

Младите шофьори да нямат право да карат мощни коли, и да са задължени да управляват автомобил нощем само с придружител. Това гласят новите предложения, които бяха записани от работната група в парламента, предаде БТВ.

Мерките бяха обсъдени днес от работна група, чиято цел е да се ограничат жертвите по пътищата в страната ни, която оглавява статистиките за брой загинали при катастрофи.

Една четвърт от пътните инциденти стават по вина на млади, неопитни шофьори, затова мерките са насочени именно към тяхното ограничаване.

Засега не е срещнало подкрепа предложението всички нови шофьори да карат с придружител първите шест месеца. 

От полунощ до 6:00 сутринта новите шофьори няма да имат право да карат без придружител. Те няма да могат да шофират и мощни коли. Задължително трябва да имат стикер, който да информира другите водачи, за това, че колата се управлява от нов шофьор.

Работната група иска да се увеличи значително цената на глобите, които са задължени да плащат хората, които карат без книжка. Сега те плащат до 300 лв. Идеята е санкцията да скочи до 3000 лева. Седмично се спират по 600 водачи без книжка.

Санкциите за каране в насрещното при първо нарушение ще са 3 месеца без книжка и до 1000 лв. глоба.

Според новата идея, точковата система ще мине на заден план и така повечето нарушения ще се санкционират с глоба с фиш, а акт ще се пише само когато нарушението е тежко и се предвижда отнемане на книжката.

Тепърва ще се решава дали една, или две години взелите книжка ще се водят за млади водачи.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"