След опит за кражба новият парк „Възраждане” е факт (обзор)

След десетилетия застой, разруха, опити за кражба и застрояване на зелени площи успяхме - София вече има своя чисто нов парк „Възраждане”. Това заяви кметът Йорданка Фандъкова при откриването на модерната придобивка в столичната Зона Б-5.

„Възраждане” е единственият парк, изграден от нулата за последните 30 години. Той се простира на площ от 52 дка, като в него се включва и спортният комплекс „Спортна София”.

Зоната за отдих може да се похвали с първия в столицата сух фонтан и чисто нов амфитеатър, предназначен за културни представления. Изградени са два паркинга с общо 152 места и детска площадка. Има модерна поливна система, както и самопочистваща се тоалетна.

Фандъкова припомни, че преди години имало опит за кражба на част от терените, върху които сега е изграден паркът. Подписът на тогавашния кмет Бойко Борисов бе фалшифициран. Той сезира прокуратурата и след дълга съдебна сага общинското дружество "Софийски имоти" успя да си върне парцелите. Все още обаче за част от тях се водят съдебни дела.

„Паркът е много хубав. Преди години твърдо бяхме решени да не позволим теренът да бъде откраднат и го спасихме. Виждате сега всичко е пълно - майки, бащи, децата си играят. Красота”, заяви премиерът Бойко Борисов, който заедно с Фандъкова обиколи новата зона за отдих. Докато двамата крачеха през парка, около тях тичаха усмихнати малчугани с мокри фланелки, които вече бяха сефтосали сухия фонтан.

Паркът струва около 6 млн. лв., като над 1,7 млн. лева от тях са осигурени по програма „Джесика“ от Европейския фонд за развитие. Останалите средства са на „Софийски имоти“.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даяна Попова

Този уебсайт използва "бисквитки"