Правителството даде ход на чиповете в личните карти (обзор)

Промени в закона за личните документи, с които ще стане възможно българите да имат карти с електронен чип от 2018 г., прие правителството на вчерашното си заседание.

Проектът ще бъде внесен за одобрение от Народното събрание, след което корекциите ще се обнародват в Държавен вестник. Тогава МВР ще започне изграждането на система, която ще може да идентифицира биометричните данни, заложени в чипа на всяка лична карта.

„Предвидено е заявяването на желанието да се ползва електронна идентификация да става според правилото на изричния отказ, като така се гарантира правото на избор на българските граждани“, пише в законопроекта. Тоест, ако човек не желае неговите лични данни да бъдат в чипа, това няма да стане. По този начин обаче отказалият се не може да използва електронното управление и няма да има достъп до електронни административни услуги. Въпросното управление все още не е готово. То беше приоритет още в първия кабинет на ГЕРБ.

В корекциите е записано още, че биометрични данни ще има и в международните паспорти на българите.

Според данните на МВР всяка година се подменят и издават около 600 000 лични карти, като в следващи години се очаква броят да нарасне до 1,6 милиона. Причината е, че през идните години изтича срокът на много повече лични карти, които ще трябва да бъдат подменени.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"