Кметът на Търговище подкрепи Мис Тишина 2016

Дарение от 900 лв. връчи кметът на Търговище д-р Дарин Димитров на Мис Тишина 2016 Велмира Стефанова, която гостува в Общината по негова покана. Градоначалникът предаде на 24-годишното момиче от село Алваново сумата, която беше набрана чрез вестник „Труд”. Освен кметът средства дариха от фирмите „Сима” и „Лора Х”, депутатите д-р Венка Стоянова и д-р Тунчер Кърджалиев.

Както „Труд” писа, Велмира спечели титлата Мис Тишина 2016 на конкурс, организиран от Съюза на глухите през март в Бургас. С това тя получи правото да представя България на надпревара в Чехия, където ще се съревновава с други момичета с нейната съдба за короните на Мис Европа и Мис Свят.

Велмира е родена глуха и няма. Завършила е гимназията за младежи с увреден слух в Търговище, със специалност мебелно производство. Безработна е след опити в шивашка фирма, като камериерка в хотел и тапицер. „За хора с нейните проблеми е трудно да се впишат в колектив, защото могат да комуникират само на техния език, а другите не ги разбират. В малките градове, да не говорим по селата, е проблем да си намериш работа”, споделя майката Румяна, която също е безработна. Велмира пък получава пенсия от 110 лв. и двете не могат да осигурят тоалети за конкурса в Чехия, което провокира „Труд” да потърси помощ. Телевизии подеха апела на вестника и също подготвиха репортажи за момичето от Търговище. Така историята на перлата, родена в тишина, стигна до много българи с добри сърца, каза кметът на Търговище д-р Димитров. Той съобщи, че с него се свързали от фирма „Понс” и се ангажирали да закупят официален тоалет за момичето от бутик в столицата. Друга фирма пък потърсила кмета на Алваново и също изявила готовност да осигури ефектна рокля за участието в Чехия.

Секретарят на кметството в Търговище Христалина Халачева заяви готовност на общинското ръководство да подпомогне Велмира и майка й за намиране на работа, както и при всички други поводи, при които имат нужда от подкрепа.

„Много съм щастлива и Ви благодаря за всичко, което правите за нас”, каза, чрез майка си, Велмира. Тя разказа за предстоящия конкурс и подготовката си, която включва репетиции и тренировки. Разучава български народен танц, с който ще се представи в Чехия. Приятели обещали да й осигурят и носия. Тя танцува от години и модерен балет, въпреки че не чува музиката.

Майка й Румяна също сподели огромната си радост от съпричастността, която са им оказали медиите, кметът, съселяните им и другите дарители.

„Ако не бяхте Вие, всичко щеше да остане в тишината, какъвто е животът й. Горда съм с успехите й и съм признателна за доброто и надеждата, които ни дадохте”, сподели майката.

Ръководството на Община Търговище отправя апел към всички, които могат да помогнат, заедно да дадем вяра на Велмира, че мечтите се сбъдват.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"