Проф. Владимир Пилософ: Няма да има забавяне в работата на фонда за лечение на деца

Няма да има забавяне в работата на Фонда за лечение на деца в чужбина, а следващото заседаниe вече е насрочено за сряда. В това увери новоназначеният проф. Владимир Пилософ, назначен за директор на Фонда за лечение на деца, след като бившият шеф на фонда Павел Александров бе уволнен заради злоупотреби.

„Факт е, че вчера беше проведено заседание на обществения съвет, на което бяха разгледани част от най-спешните преписки на деца, които кандидатстват за лечение в чужбина или във страната. Мисля че успяхме да разгледаме половината. След седмица, вероятно в сряда, ще разгледаме останалите. На практика забавянето на решенията няма да има“, декларира проф.  Пилософ пред БНТ.

Проф. Пилософ добави, че взимането на решения за спешните случаи е основната причина, поради която той е решил да заеме овакантения пост във фонда. Той заяви, че е оглавил фонда, за да не се забавят именно тези решения.

Проф. Пилософ заяви още, че ще работи с всички служители на фонда, които са на лице, останали от бившата администрация. Общо те са трима. Така той отхвърли съмненията, че ще отстрани представителите на медиите от Обществения съвет към фонда.

На въпрос какви са основните пороци на работата във фонда, проф. Пилософ отговори, че в рамките само на 24-те часа, в които той заема поста, не би могло изцяло да се изясни какви са те.

Професор Пилософ каза още, че преди 3 години е имало неща, но не съмнения за злоупотреби, а принципно в организацията на работата на фонда, "които на мен лично не ми харесваха". "И смятах, че има известни възможности за рационализиране на работата и дори тогава бяхме седнали да работим по нов правилник и известни промени, които по една или друга причина не се приеха".

Той допълни, че това, което му липсва във фонда е, че досега в неговата администрация не е имало нито едно истинско медицинско лице - лекар.

"Една институция, която ежедневно приема по десетина преписки, които са пряко свързани - това са медицински документи - 90 на сто от тях, и няма медицинско лице, което да е в състояние да анализира тази документация от медицинска гледна точка и много бързо да реагира по тази линия. И мисля, че някои от забавянията се дължат не на това, че фонда не желае нещо да свърши или е забавял съзнателно, но е нямало как да придвижат нещата, защото не са имали съответната компетенция", заяви проф. Пилософ.

"Аз съм си поставил задачата да огледам нещата, да формулирам основните насоки, в които трябва да се работи, да предложа на здравното министерство тези насоки и ако те ги приемат добре, започваме да работим по тях едно по едно. Тук не трябва да се бърза, за да могат да се вземат разумни решения, които да бъдат полезни и за обществото, и за разумно използване на средствата, които се отпускат в този фонд и най-вече за децата, които се нуждаят от по-специално лечение", каза още проф. Пилософ.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"