Другари в БСП в спор с коя руска партия е най-важно да се контактува

Задочен спор с коя партия в руската "Дума" е най-важно да се контактува си спретнаха другари от БСП.

Докато лидерът на партията Михаил Миков беше в Русия, бившият член на ръководството Димитър Дъбов го обвини в "груб фал" в интервю за "Стандарт". "Миков в момента е в Москва за подписване на договор със "Справедлива Русия". Това според мен е следващият груб фал, който се прави. БСП има от 2003 г. договор за сътрудничество с най-голямата партия в Русия - управляващата "Единна Русия", посочи Дъбов.

Миков отговори във фесйбук с пространно съобщение, закачено да стои най-отгоре на "стената" в профила му:

"Докато бях на посещение в Русия, някои наши партийни другари, начело с Димитър Дъбов, били силно обезпокоени от контактите на БСП със "Справедлива Русия". Защото "Справедлива Русия" била "най-малката опозиционна партия в руската Дума" и защото това водело до "зарязване на отношенията с най-голямата партия "Единна Русия".

Първо, струва ми се важно да се търсят политически партньори не с оглед на това кой участва в управлението, а кой изповядва левите ценности.

Второ, "Справедлива Русия" далеч не е най-малката партия в Руската Дума и всеки себеуважаващ се политик трябва да знае това, освен ако иска да стане смешен. Със своите 64 народни представители "Справедлива Русия" е третата по големина парламентарна група в Думата, с малка разлика след втората - тази на комунистите.

Трето, сътрудничеството със "Справедлива Русия" не значи в никакъв случай прекратяването на диалога и с други руски партии. По детски наивно е да се приеме това. Затова по време на посещението си имах срещи и с комунисти, и с представители на "Единна Русия", и с представители на други руски партии в различни институции. За България е важно да не се губят контактите с Русия по всички канали, но това явно не се разбира и оценява.

И накрая, понеже хората бързо забравят, искам да припомня, че точно другарят Дъбов взе участие на конгреса на "Справедлива Русия" преди малко повече от две години. И, както е видно от фотографиите му от форума, се е забавлявал от сърце, както само той умее.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"