Благодатният огън ще бъде пренесен в България с огнеупорни фенери

Благодатният огън ще бъде пренесен у нас на Велика събота със специални огнеупорни фенери, съобщи Емил Велинов, директор на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет, цитиран от от Би Ти Ви.

"През миналата година се счупи единия от фенерите, с който трябваше да пренесем Благодатния огън от Божи гроб, но добре, че имахме в самолета още два резервни фенера, а и полската църковна делегация ни даде още един фенер", уточни Велинов.

Той каза, че през тази година Благодатният огън ще бъде донесен от българска църковно-държавна делегация, която ще пътува до Израел на 30 април с правителствения фалкон. Тя ще се води от Браницкия епископ Григорий - викарий на патриарх Неофит.

На Велика събота хиляди вярващи от цял свят ще се съберат в Йерусалим, за да станат свидетели на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен. Българската делегация също ще присъства там.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"