Единят от печатарите на фалшиво евро отведен в затвора, помагачите му остават в следствения арест

Окръжният съд в Плевен постанови постоянна мярка задържане под стража за двама от задържаните печатари на фалшиви пари, които бяха спипани в петък при мащабна спецоперация в свищовското село Деляновци. Разследването по случая се води под наблюдението на Окръжната прокуратура в Плевен и съдът уважи искането на държавното обвинение за налагане на най-тежката мярка. Така тарторът на групата Стоян Стоянов-Чано и единият от съучастниците му- Томи Х. остават за постоянно в следствения арест. Третият печатар-Владимир Н.пък е отведен в затвора във Варна за изтърпяване на влязла в сила присъда. Наказанието срещу него не е било приведено в изпълнение, защото се е укривал. Бил е обявен за издирване с телеграма от август 2014 г., а с европейска заповед за издирване от февруари 2016 г.

На 22 април спецполицаи разбиха нелегалната печатница в Деляновци и иззеха фалшиви банкноти, материали и заготовки за над половин милион евро. Прокурори от Окръжната прокуратура в Плевен, разследващи полицаи от МВР, подпомагани от агенти на ДАНС в 6 часа в петък нахлуха в имоти и захванаха претърсвания и изземвания в град Левски, Деляновци и плевенското село Козар Белене. Тарашени са три имота, които са собственост на Стоян Стоянов. Вилата в Деляновци била купена наскоро и се водела на името на сина му, който пък е в Канада. В минифабриката антимафиотите се натъкнаха на професионано оборудване и купища материали. При разкритията се оказа, че тайната работилница е бълвала огромно количество фалшиви банкноти, документи и дори сим-карти.

Разкритията пък били направени по сигнал на Европол, откъдето засекли подготовка за сделка извън България. Първоначалния оглед установи, че намерените копюри са изключително сполучливи.Но качеството им ще бъде установявано и с експертизи.

Двама от задържаните са осъждани за същото престъпление.Преди 2 г Стоян Стоянов бил заловен да фабрикува фалшиви цигари в кланица край град Левски. Незаконният цех също бил оборуван със специална машина, а в склад били открити огромно количество папироси.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"