Откриха 400 антики в дома на иманяр

Куп нелегално изровени антични находки – достатъчни за средно голям музей, откриха полицаи в къщата на безработен мъж в балканско село. Случаят се разследва, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

Във вторник след получен сигнал в Районото управление на полицията в Берковица за незаконно съхранявани културно-исторически ценности криминалисти влезли в дома на 37 годишния Калин Н. в село Слатина.

При започналото претърсване в различни стаи в къщата пазителите на реда намерили над 400 антични предмети. Сред тях са 353 метални къса, наподобяващи монети, 38 монети с изображения и надписи върху тях, 6 метални кръгли и полукръгли украшения - вероятно гривни и фибули, 3 каменни предмета с издълбани на тях фрагменти от фигури, 3 обеци от жълт и бял метал, 3 метални кръста, 6 пръстена от бял метал, и метално острие от нож и други метални антични апликации и украшения.

Калин Н. е безработен без криминални прояви, казаха от полицията. Полицията е назначила експертиза за изясняване на културно-историческата стойност на намерените предмети. По случая е образувано досъдебно производство.

Най-вероятно безработният мъж е събрал находките от нелегални разкопки в района. Край село Слатина има останки от антично селище, което от години се дълбае от иманяри, споделиха местни жители. През последните десетилетия иманярството се превърна в солиден бизнес и средство за препитание в скованата от безработица и бедност Северозападна България.

Места на антични селища, останки от древни крепости и надгробни могили в региона се разкопават варварски, а находките се продават на черния пазар. Иманярските набези обаче унищожават много повече културно-исторически ценности, отколкото откриват, коментират археолози.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Любомир Йорданов

Този уебсайт използва "бисквитки"