Американски учени поставиха под въпрос свободата на волята

"Свободата на волята на човека, вероятно е само една илюзия." Това е заключението, направено от изследователи от университета в Принстън – Адам Бер и Пол Блум, които публикуваха резултатите от своите изследванията в списание Psychological Science, предаде "Фокус".

„Ние разгледахме вероятността изборите да се появяват в подсъзнанието, преди да бъдат действително направени“, разказват изследователите в резюмето на своята работа.
В своя блог на сайта Scientific American Адам Бер подробно описва хода на проучването.
„Може би в самия момент, когато бива направен даден избор, нашите умове пренаписват историята и ни заблуждават да мислим, че този избор е направен от нас от самото начало, но в действителност той е бил направен от мозъците ни по-рано докато сме оценявани неговото въздействие на подсъзнателно ниво“, пише той.

В рамките на своето изследване Бер и Блум поставяли хора пред монитори, на които се появявали бели кръгове. Участниците трябвало да изберат един от тях. За „правилен“ се считало избирането на кръга, оцветен в червено. В някои случаи, той толкова бързо променял цвета си, че за хората било невъзможно да вземат съзнателно решение.
Само 20% от участниците заявили, след експеримента, че са избрали червения по собствена воля.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"