34 са огнищата на заразен нодуларен дерматит в България

Към момента огнищата на заразен нодуларен дерматит са България са 34. Нови 170 000 дози ваксини срещу болестта се очаква да пристигнат в страната ни около датата 16 май. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева след проведеното правителствено заседание в Министерски съвет. Според нея доставката на останалите дози ваксини ще стане до 1 месец.

Открити са нови 3 огнища на заразата, съобщи още министърът. Те са в област Смолян, в населени места на 1 км. северно от южната гръцка граница и 1 в област Перник.

Тя каза още, че ваксинацията на първите партиди 150 000 дози срещу заболяването вече е приключила.

По думите й се очаква нова партида от ваксината за едри и дребни преживни животни в размер на 270 000 дози, а 170 000 от тях ще бъдат доставени още около 16 май, като ваксинацията на животните ще започне веднага след това.

Общия брой на животните, които са унищожени заради болестта са 877 броя. Обезщетенията продължават да се изплащат.

Министър Танева посочи, че започва пръскане в крайдунавските общини за заболяването. МЗХ предвижда да обработи около 1 млн. дка площи. Танева коментира, че общините са в синхрон с БАБХ и румънските им колеги, за да започнат паралелно пръскането на площите.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"