Сухиндол половин година чака 3,3 млн.лв за укрепване на свлачище

Община Сухиндол вече половин година чака държавата да отпусне 3,3 млн.лв за спешно укрепване на огромно свлачище. През април миналата година тонове земна маса и скали се срутиха и бе засегнат пътя за Севлиево. Само проектирането на строителните дейности коства 92 000 лв. Общинската управа на Сухиндол още през декември 2015 г е подала всички необходими документи и чака да бъде отпусната крупната сума от над 3 млн.лв за изграждането на подпорни стени и подходи в невралгичния участък.

Непроходимото трасе се простира на площ от над 50 м. Свлачището се активизира преди година след обилни дъждове.

"Повече от 193 000 куб.м скали и пръст са надвиснали и всеки момент може да се изсипят на пътното платно, което граничи с коритото на река Росица. Водите и пък подкопават пътя", обяснява кметът на Сухиндол Пламен Чернев.

Хидроинженери от Геозащита-Плевен три пъти са правили снимки на склона и са сондирали, за да стигнат до здрава основа. Първоначалните изводи са, че ще се наложи изкопаването на надвисналите земни маси, за да се стигне до стабилна основа. Освен това ще се наложи и допълнително укрепване на склона и бреговете на реката, както и частично изместване на пътя.

Опасният участък е затворен за движение. Автомобилният трафик е пренасочен по обходен път.

"Алтернативното трасе също е в окаяно състояние и не може да поеме потокът от коли за дълго, защото всеки момент и там може да се получи срутване и Сухиндол да остане откъснат", обясни кметът на градчето Пламен Чернев.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"