Акад. Георги Марков: За нас 9 май не е Ден на победата, защото не са ни признали за победители

Чърчил се наложи България да сключи договор като победен съюзник на Хитлер, за нас 9-ти май не е Ден на победата, защото не са ни признали за победители. Това каза акад. Георги Марков пред Фокус във връзка с 9-ти май – Денят на Европа и Денят на победата над фашизма.

По отношение на това какво празнуват българите на 9 май и имаме ли повод да го правим, акад. Георги Марков заяви, че дълги години са ни учили, че сме победили в тази война, но това не е вярно.

„България участва в заключителния етап на войната, нашите офицери и войници стигат чак до Алпите в Австрия, но Чърчил не позволява България да се признае не само за съюзна, но и за съвоюваща държава”, обясни историкът.

„Да не забравяме, че Чърчил се наложи България да сключи договор, на 10 февруари 1947 г. в Париж, като победен съюзник на Хитлер. Ние изгубихме и Втората световна война”, припомни той. По думите му за нас 9 май не е ден на победата, защото не са ни признали за победители. „Благодарение на това, че воювахме, успяхме да си съхраним довоенните граници и да задържим Южна Добруджа. Това е по-скоро заслуга на Сталин, който гледа на нас като част от своята съветска зона и има интерес България да запази по-голяма територия”, обясни той.

По думите му, без Деня на победата, щеше да има друга Европа – също обединена и нова, но под господството на Хитлер. „Датите 8 и 9 май са свързани. Германия капитулира вечерта на 8 май а 9-ти е първият ден на мира в Европа”, добави историкът.

„Трябва да се отбелязва Денят на победата редом с Деня на Европа”, допълни акад. Георги Марков.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"