Дайнов, Станишев и фотосът на раздора

Снимката за спомен от юбилея на левия лидер се тълкува като намек за задкулисие на десния професор

Проф. Евгений Дайнов гостувал на петдесетгодишнината на Сергей Станишев и двамата си направили снимка за спомен. Кажи-речи всеки участник в тържеството се снимал с юбиляря и цялата пребогата на образи фотосесия потече в интернет. Разглеждал я и проф. Огнян Минчев. И какво да види - неговият колега и съавтор на паметния „Манифест за републиката“ се увековечил коляно до коляно с враг №1 на протестърското движение. И защо коляно до коляно? Клекнали са, затова! Заели ретро поза като на бригадирска снимка от соца. Но не тази препратка предизвиква гнева на проф. Минчев. Нито че въпросният клек грубо нарушава основополагащ призив в манифеста: да „стоим изправени навсякъде, където сме; и да помагаме на хората около нас да се изправят... защото знаем, че всеки изправен гражданин е по-силен от всеки мафиот“.

А проф. Дайнов, вместо да помогне на рожденика да се изправи, клечи захилен редом с него... Не, не това вбесило проф. Минчев. А че тази „светска гримаса“ на манифестъра създавала „недопустим намек за задкулисие“. И му поставя ултиматум до 24 часа да оттегли подписа си под скрижала. Ако ли не - проф. Минчев щял да си го оттегли. Тук се намеси третият член на творческия колектив - проф. Кьосев, като застъпник на проф. Минчев и манифеста: „Аз също съм смаян от тази снимка! - отбеляза той във фейсбук. - Евгений Дайнов ни дължи публично обяснение. Този човек - Станишев - наричаше протестиращите вандали, твърдеше, че масовият протест е сценарий, намекваше, че сме платени и пр. Той поддържаше модела #КОЙ, срещу който е „Манифестът за републиката“. Така че какво значи тази интимност?“

По този пункт сниманият може и да е погазил програмния документ, но пък поведението му пред фотообектива е изцяло в духа на онази негова част, в която дебело се подчертава: „Няма ляво, няма дясно - днес има единствено гражданите срещу мафията!“ Специално внимание заслужава пасажът: „Това не е нито „дясна“, нито „лява платформа.“ Привидните партизански противопоставяния се подклаждат от модела #КОЙ, чиито наказателни бригади навличат различни по цвят идеологически дрешки. Докато си правим илюзията, че мафията може да бъде лява или дясна, ние самите ще се караме помежду си по линията „леви-десни“ в интерес на #КОЙ.“

Е, сега това не е ли пророческо предупреждение, отправено от уважаемите професори към самите тях. Тъкмо заради „лявото“ и „дясното“ се изпокараха за злорада наслада на КОЙ-то не бива. Да не излезе, че интригантски разгаряме огъня на разправията, пази Боже, но има една символна композиционна подробност във фотоса. Десният политолог Дайнов е застанал отляво на левия лидер Станишев, който от своя страна се пада отдясно на първия. Това е своего рода взаимен толеранс между изразителите на противоположни убеждения, доловим само за набитото политическо око. Не се съмняваме, че наблюдателни анализатори като проф. Минчев и проф. Кьосев ще забележат и това фигуративно разположение. Пък дявол знае дали и то не е някое кодово послание на задкулисието...

Обвиненият в измяна на манифеста също се сащисал: “Задкулисие не се прави пред камерите. Леко съм смаян, че извън политическо събитие, чисто светско, води до изводи за някакво задкулисие...“ обяснява се той в интервю за сайта „Офнюз“ и реторично атакува със сложните пресечени стъпки на фехтовчик: “Докъде е границата на общуване с хора, с които живееш на една и съща територия. Може би трябва да има списък с хора, с които ние не общуваме при никакви обстоятелства, след като са наши политически противници.“ Освен това, като почел празника на Станишев, проявил великодушието на победител. Той бил сразен от движения, в които професорът дейно участвал. Колкото до оттеглянето на Дайновия подпис под манифеста, и дума да не става. Там ще си стои.

Да, ама като изтече денонощието, проф. Минчев си изпълни заканата. Прибра си подписа, както възвести в социалните мрежи.

Оттук нататък, като видим подписка с широко професорско участие, ще имаме едно наум. Понеже няма да сме сигурни чий подпис каква давност ще има. А отнася ли се до възванието „За републиката“, ще се сещаме за прочутия Манифест на дадаистите, тоталните отрицатели отпреди век. Завършва така: „Ако си против този манифест - значи си истински дадаист!“ Същото и със защитниците на републиката.

Поуки от рождения ден

Какви поуки си е извлякъл проф. Дайнов от осъдителното си гостуване на юбилея на Сергей Станишев? Ако занапред го канят на политически рожден ден, щял да се отзовава, при условие че има не повече от 20 човека, да са прилични хора и да са от различен спектър, вкл. и с противни на домакина убеждения, за да е интересно... Нищо не споменава ще се снима ли с рожденика.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Милена Бойчева

Този уебсайт използва "бисквитки"