Погребаха урната с праха на Антон Попов, съратник на Ванче Михйлов

Урната с праха на Антон Попов, който е бил най-близкият съратник на Иван Михайлов, бе погребана на метри от гроба на лидера на ВМРО Тодор Александров. Войводите организираха церемонията в понеделник, урната бе транспортирана от Рим, където в началото на април почина на 88-годишна възраст дясната ръка на Ванче Михайлов. Така те изпълниха последната му воля, която била да бъде погребан в родината си.

Високо в Пирин планина над село Сугарево, до църквата "Св.Илия", се събраха около 100 активиста на ВМРО, за да отдадът последна почест на един от последните герои от историята на организацията.

За погребението специално бе дошъл заместник-председателят на Народното Събрание и лидер на партията Красимир Каракачанов. Прочувствено слово за живота и дейността на Попов произнесе депутата от Патриотичния Фронт Атанас Стоянов.

"Събрали сме се на това свещено място за Организацията, за да изпратим един истински стожер на българщината, един предан войник на ВМРО и честен български журналист, който не пожали целия си живот в служба на Отечеството! Днес Антон Попов ще намери покой тук, на тази свята земя в Пирин планина, където почиват Тодор Александров, Симеон Евтимов, Панзо Зафиров и Ване Параспуров", каза Стоянов. Сред опечалените бяха съпругата на Попов - Вида Боева-Попова, синът Найден Попов, както и хора от Република Македония и България. Опелото бе отслужено от отците Никола Златийски от Сандански и Веселин Арнаудов от София.

Попов завършва Политически науки в университета в Рим. След 1982 г. живее при Иван Михайлов заедно със семейството си. Паралелно с борбата за защита на българщината в Македония работи като редактор в българската секция на Радио Ватикана.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Светлана Василева, кореспондент на "Труд" в Благоевград

Този уебсайт използва "бисквитки"