Google се готви да премахне паролите

Google подготвя нов метод за идентификация, който ще замести въвеждането на парола, предава Independent. Корпорацията планира да въведе т.нар. "базирана на доверие" система, която следва да бъде тествана от множество институции до месец юни.

Системата е предвидена да се използва на смартфони, и ще работи като непрекъснато проверява за редица лични индикатори, които ще предоставят достъп до акаунтите и профилите на самия телефон.

Вместо да изисква парола, телефонът ще може да анализира лицето на собственика, гласа му, как пише, "скролва", как се движи и къде точно се намира. Всички тези данни и информация се въвеждат в сървърите, където се генерира т.нар. "резултат на доверието", който ще покаже доколко именно собственикът на телефона се опитва да получи достъп.

Идеята има за цел да подсили сигурността на устройствата. Твърде лесно е да се открадне парола, но би било много по-трудно да се пресъздаде индивидуалния начин, по който някой използва телефона си. Google вярват, че тази система би могла да бъде до 10 пъти по-сигурна от отключването с пръстовите отпечатъци.

Тестовият период ще започне скоро, но Дан Кауфман, представител на Google, казва, че системата ще бъде достъпна на разработчиците на операционната система Android до края на годината.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"