Стадионът в Коматево с още по-малък капацитет за новия сезон

Капацитетът на стадиона в квартал "Коматево" в Пловдив, на който местният "Ботев" играе домакинските си мачове от "А" група, ще намалее още повече за новия сезон 2016/2017 г. Максималният капацитет досега бе за 3610 зрители, но той ще падне поне с 400 места след затварянето на източната трибуна и преместването на агитките на гостуващите отбори в "клетката" зад южната врата.

Това ново изискване на БФС бе породено от недоволството на привържениците на "Левски" и най-вече на съгражданите от "Локомотив" (Пд), които се оплакаха във футболната централа, че на стадиона в Коматево на практика били настанявани на уличен тротоар, а не на трибуна.

Южната трибуна, известна като "Клетката", е за 884 души, тъй като разполага с 484 седящи места и още 400 за правостоящи. Досега там сядаха най-върлите фенове на "канарчетата", които трябва да си потърсят място на централната трибуна, чийто максимален капацитет е за 2002 души. Освен тях стадионът разполага с още 324 седящи места на подвижната северна трибуна, която е предназначена за нужните на клубните ветерани, децата и юношите от школата и за семейни посещения на родители с малчугани до 12 г. Управата на "Ботев" обмисля вариант с поставяне на подвижни трибуни върху изкуствения терен на мястото, на което досега бяха настанявани гостуващите агитки.

Другият неотложен проблем, който шефовете на "канарчетата", трябва да разрешат това лято, е свързан с изискванията на притежателите на тв права за силно осветление на стадионите. Това, с което разполага в момента базата в Коматево, е по-подходящо за романтична вечеря на свещи, отколкото за футболни мачове, затова ще бъдат монтирани 4 мачти с височина от 18-20 метра.

Проучва се дори вариант поне единият от стълбовете да бъде поставен с помощта на хеликоптер, тъй като влизането на извънгарабитна техника вътре на стадиона ще нанесе огромни поражения върху поне 2-3 от терените на футболния комплекс на "Ботев".

Едва след решаването на тези "текущи проблеми" ще се пристъпи към реализирането на "Кауза "Колежа" и довършването на новия модерен стадион "Христо Ботев" за 18 200 зрители, от които поне 75% ще бъдат под козирка.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Николай Спасов, кореспондент на "Труд" в Пловдив

Този уебсайт използва "бисквитки"