Куриер на измамници ще връща пари на пострадали

Безработен, наел се за куриер на измамници, получи условна присъда от съда в Разград и трябва да възстанови 8 257 лв. на възрастна жена.

Мъжът, който бил в бизнеса с пренос на пари от телефонни измами, работил едва 5 дни с колата си през миналия октомври. Първия път бил пратен да вземе пари от баба, която била излъгана, че внукът й трябва да капарира бяла техника. Тя му дала 530 лв. При втората измама куриерът бил изпратен при 80-годишна жена, която пък му наброила 8 257 лв. И тези пари били измъкнати уж за сделка на внук с климатици.

По стандартната схема преносвачът се наема по обява. Инструктират го по телефона къде да отиде, какво да говори и после къде да остави парите, без да има директен контакт с измамниците. За услугата си взима договорена комисионна.

Наетият да пренася парите е изправен пред съда по обвинение за съучастие на неизвестен извършител, на когото е помогнал, осигурявайки транспорт, да получи пари от измами.

Тъй като е направил признание, наказанието му е намалено с 1/3. Присъдата му е 16 месеца лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок. Той трябва да върне парите за климатиците. Отделно има да плаща и 330 лв. разноски по производството. Така опитът му да изкара някой лев на гърба на възрастните хора го довел до заборчаване, вместо да му донесе очакваните бързи приходи.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Антоанета Марчева, кореспондент на "Труд" в Търговище и Разград

Този уебсайт използва "бисквитки"