София пръска срещу бълхи месец по-рано

Обработките избързват заради топлата зима

Пръскането срещу бълхи ще започне месец по-рано - през юни. Това се налага заради температурните промени и по-ранното затопляне тази година, които са събудили всякакви насекоми. „Този сезон започна много по-рано. Заради топлото време през февруари кърлежите, бълхите и комарите се активизираха. Затова се наложи да реагираме“, обясни пред „Труд“ главният инспектор в дирекция „Надзор на заразните болести” в РЗИ-София Цезарина Илиева.

Очаква се към средата на юни, а не на юли, да започнат обработките на терените срещу бълхи. Всичко обаче зависи от метеорологичната прогноза - пръскането на площите трябва да се извършва при сухо време и след това да не вали, за да има ефект. В противен случай препаратът се измива, обясниха от Столичната община.

Обработките срещу комари вече са приключили за големите паркове на столицата - Западен, Южен, Северен. Екипи вече са пръскали в Борисовата градина, районите „Овча купел“, „Средец“ и „Студентски“. Третирани са и зелените площи при езерото Панчарево.
В момента се приключва първоначалната обработка срещу кърлежи и гризачи, която започна през май. Пръскано е в междублокови пространства, зелените площи и парковете. Остава да се обработят повечето столични квартали.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даяна Попова

Този уебсайт използва "бисквитки"