Шукер и Чачич безсилни срещу футболните терористи

Легендарният нападател Давор Шукер, сега президент на хърватската футболна федерация, развя бялото знаме в борбата с хулиганите. Фенове прекратиха с бомби и факли за 5 минути мача срещу Чехия (2:2) и това се оказа съвсем планиран ход. Само че ексцесиите стигнаха далеч - ударен бе един от охранителите, който се втурна да гаси пожарите по терена.

„От петнайсет години имаме проблем с футболното хулиганство - изригна Шукер. - Нито един политик, нито едно правителство не само не помагат, но и игнорират проблема. Хърватската федерация плащат най-много глоби в целия свят и отборът е най-наказваният.”

Още през октомври в интервю пред „Труд”, преди квалификационния мач при закрити врати Хърватия - България (3:0), Шукер призна, че атаката е и персонално срещу него. А причината? Никой не може да я каже. Фактите говорят, че Хърватия има един от най-силните национални отбори в света, а „Динамо” (Загреб) редовно е в груповата фаза на Шампионската лига. Въпреки това в нощта преди квалификацията срещу Италия миналата година на терена бе нарисуван огромен нацистки кръст.

Националният селекционер Анте Чачич бе още по-краен от началника си след скандала в Сент Етиен.

„Това беше терор - рече треньорът. - Тези хора не са футболни хулигани. Те са футболни терористи. Те нямат място на стадиона. С нацисткия кръст провалиха целия ни труд срещу Италия. Сега водихме срещу Чехия и успяха да помогнат на съперника да стигне до точка.”

В полемиката се включи и държавният глава Колинда Грабар-Китарович: „Вие сте врагове на страната си и отбора си. Засрамете се!”

„Искам да се извиня на УЕФА и на чешките футболисти от името на цяла Хърватия”, каза звездата на „Барселона” Иван Ракитич.

Молбите за прошка обаче няма да помогнат. Дисциплинарната комисия вероятно ще накаже тежко Хърватия.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Боян Бойчев

Този уебсайт използва "бисквитки"