Гафът с учителските заплати – липса на добра подготовка

Липса на добра подготовка и слаба комуникация – това според кмета на София Йорданка Фандъкова е причината за недоразумението с повишаването на учителските заплати с 10 процента.

Увеличението бе анонсирано от министъра на образованието Меглена Кунева по време на учителския събор, провел се в столичната зала „Арена Армеец“ на 19 юни.

Тогава пред 12 000 преподаватели от цялата страна тя обеща, че от 1 януари 2017 година учителските възнаграждения ще се увеличат. Освен това шефката на МОН заяви, че до края на лятото обезщетението при пенсиониране ще стане десет заплати.

Ден по-късно премиерът Бойко Борисов обяви, че за да стане реалност обещанието на неговата заместничка в кабинета, ще са нужни допълнителни над 200 милиона лева в бюджета за 2017 г.

През уикенда Кунеа обясни, че недоразумение няма, защото става въпрос за разговори на експертно ниво и всичко е записано в колективния договор, подписан със учителските синдикати след края на събора в „Арена Армеец“.

„Комуникационната грешка е в министерството на образованието. Според мен това е липса на добра подготовка. Когато събираш 12 хиляди учители в една зала, трябва да си се подготвил много добре. Послания от рода на това, че от догодина ще се увеличат заплатите, са ненавременни“, коментира Йорданка Фандъкова пред Нова тв.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"