Община Търговище разширява видеонаблюдението на града

29 камери ще следят вече за безопасността на гражданите и движението в Търговище, съобщи на пресконференция кметът на общината д-р Дарин Димитров. В момента се монтират 13 нови устройства за видеонаблюдение. 10 от тях са трафик камери, които се разполагат на входно-изходните артерии на града и кръстовището на „Стария бряст”. Останалите 3 контролират площада пред читалището и района около езерото в парка „Борово око”. Синхронизирането им ще продължи близо месец.

Инвестицията на Общината е в размер на 21 416 лв. Част от нея е вложена в изграждане на мрежа от 12 антени и 2 записващи устройства, които са в Оперативната дежурна част на кметството.

Новите камери разширяват системата за видеонаблюдение на Търговище, която се изгражда от миналата година. Тогава бяха поставени 16 устройства, които „покриват” реконструирания по европроект площад „Свобода”.

„Благодарение на камерите разкрихме извършителите на кражбата на цветното осветление от шадравана, чупенето на пейка от новото парково обзавеждане и други нарушения и престъпления”, съобщи шефът на Районното управление на МВР Станислав Станков. Той допълни, че по инициатива на полицията, камери, извън общинската мрежа, са монтирани и в 5 села в Търговище. Те са помогнали за разкриване на кражби и хулигански прояви в малките населени места. При монтирането на новите камери сега е направена справка за действащите в града устройства на институции и частни обекти, чиито записи също ще се ползват при нужда.

Станков благодари на ръководството на Общината за ангажираността по проблема със сигурността и безопасността на гражданите чрез изграждането на системата за видеонаблюдение.

Секретарят на кметството Христалина Халачева допълни темата, като съобщи, че част от мерките за повишаване на сигурността е работата по уличното осветление. Тази година е направено такова на парка „Борово око”, където са поставени 74 лампи за общо 123 000 лв. През миналата и до момента на настоящата година в населените места са сложени допълнително 588 лампи за 179 000 лв. Предстои да се монтират още 100, които са по искане на селските кметове.

Кметът на Търговище д-р Димитров допълни, че продължават работата, съвместно с управниците по места и полицията, за повече ред и сигурност. За следващата година ще се заложи нов етап от разширяване на системата за видеонаблюдение. Предвижда се да се сложат камери и на други натоварени кръстовища, местата около пешеходните пътеки на улици с голям трафик, както и в района на площад „Независимост”.

На журналистите беше показан и Оперативният център, където се следи картината от камерите и се съхраняват записите от тях, за ад проследят как работят устройствата.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"