Прекратиха дело срещу граничар, прострелял мигрант (обзор)

Граничният полицай, който застреля афганистанец, няма да бъде изправен на съд и досъдебното производство по случая е прекратено, съобщиха от бургаската окръжна прокуратура.

Екшънът се разигра на 15 октомври миналата година под мост в град Средец.

Тогава петдесет и един афганистанци и четирима иракчани били засечени до моста „Рибарска среща“. Хамбарлиев и негов колега извикали към идващите хора: „Стоп! Полиция!“

„Въпреки издадените със силен глас разпореждания служителите на граничното полицейско управление възприели, че същите не се изпълняват, а хората продължават да се движат срещу тях, викайки на неразбираем език“, казаха от прокуратурата. Тогава Хамбарлиев стрелял със служебния си „Макаров“. Куршумът се ударил в свода на моста, рикоширал и пронизал афганистанеца в шията.

По време на разследването били разпитани над 70 свидетели, били изготвени много експертизи и три следствени експеримента. Събраните доказателства показали, че рикошетът е причина за смъртта на мигранта.

„Всичките действия на Вълкан Хамбарлиев не разкриват каквито и да било подбуди извън тези, свързани със служебното му положение и с изпълнение на задълженията му по охрана на държавната граница“, казаха от прокуратурата. Оттам допълниха, че предупредителният изстрел бил в законовите норми, оръжието било насочено перпендикулярно по посока на движението на чужденеца.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"