Ген. Кирчо Киров пита: Защо секретно дело дават на европрокурорите

Какво ще прочетат европейските прокурори, които са на проверка у нас, по моето дело, което е секретно и засяга националната сигурност? Това пита в отворено писмо бившият шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров.

Ексразузнавач №1 е подсъдим за присвояване на 4,7 млн. лв., а две съдебни инстанции досега го пратиха за 10 години в затвора. Той е признат за виновен, че като шеф на НРС отчитал несъществуващи разходи за националната сигурност - пари за изпращането на агенти на мисии в чужбина и пр.

Процесът „Киров“ е един от трите, които нашата прокуратура избра да предостави за анализ на евромисията като пример за успешно разследване.
„Видима за европейските прокурори и за цялата общественост ще е само постановената присъда, дори без мотивите за нея. Откритостта и ефективността на българската прокуратура няма как да се докажат със засекретени дела“, подчертава Киров.

Той изразява и притеснения, че чуждите магистрати ще прочетат дело, което осветлява дейността на нашите служби. „Това за хвалба ли е?“, пита генералът. Той припомня, че под негово ръководство разузнавачите спасили пленени български летци в Судан, отвлечена жена в Сомалия и че са помогнали за освобождаването на българските медици, задържани в Либия. 

Вчера от Министерството на правосъдието, което отговаря основно за евромисията, отказаха коментар дали европейските магистрати имат изцяло достъп до тайното дело, тъй като въпросът не бил от тяхна компетентност.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"