Разстрелът на ретрийвъра Цезар във Варна: Защо прокурор спря делото срещу екзекутора

Варненският прокурор Георги Манасиев е прекратил наказателното производство за жестокото убийство на 6-годишния Голдън ретрийвър Цезар, което миналата година потресе морския град.

Решението на държавния обвинител е скандално, обяви на пресконференция евродепутатът от ГЕРБ /ЕНП Емил Радев, който е сезирал веднага главния прокурор , а сега и ВСС.

Цезар беше застрелян на 21 май м.г. на улица "Радецки" от бившия военен Николай Ангелов със законно притежаван малокалибрен пистолет "Марго". Кучето избягало през отворената врата на дома си и се озовало пред своя убиец, който без да му мигне окото , го наритал няколко пъти, хванал го, обърнал го и го гръмнал в тила, а после захвърлил тялото му в близкия контейнер. Бившият военен дори използвал бутилка от минерална вода за заглушител.

Въпреки експертизите, че Цезар е бил убит целенасочено и с професионална точност само за една минута, а стрелецът е лесно възбудим и лабилен, прокурорът мотивира постановлението си за спряното производство с липса на доказателства за проявена жестокост, обясни Радев. Освен това кучето било с малка стойност - има няма 100 лева, което освобождавало извършителя от наказателна отговорност. Абсурдно е да бъде оценяван в пари един домашен любимец, кучетата от тази порода са изключително дружелюбни, а по доверие към непознати са отписани като безполезни за пазачи и са на четвърто място по интелект, коментира Радев, който е един от авторите на новите наказателни текстове за престъпления спрямо животните.

След като е сезирал главния прокурор, веднага и незабавно е назначена проверка по казуса, а окръжният прокурор на Варна е отменил постановлението на Георги Манасиев, за да продължи наказателното производство. Надявам се на справедлива присъда, каза собственикът на Цезар Павлин Анастасов, който още не може да прежали загубата му.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Кръстина Маринова, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"