Бриго Аспарухов: Наивно е да мислим, че у нас няма клетки на „Ислямска държава"

Наивно е да смятаме, че у нас няма клетки на „Ислямска държава”. Това заяви ген. Бриго Аспарухов, бивш шеф на Националната разузнавателна служба и член на изпълнителното бюро на БСП пред Би Ти Ви.

Според него досега България не е била мишена на терористичната групировка, защото нямат полза.

Турция става мишена на терористите, защото ИДИЛ се страхува, че нейното поле за действие ще бъде изместено от Ердоган. 

„Турция се ислямизира, а Ердоган се стреми към това и към едновластие в страната. Причина може да е политиката на Турция, която играе в Сирия с намесата срещу кюрдите. Там може да се търси защо ИДИЛ я атакува”, коментира той с допълнението, че „Ислямска държава” я напада от страх от конкуренция.

Генералът коментира, че не знае, защо мишена стават летища, където минава голям брой разнообразни хора е разнообразен и не винаги съставен от мюсюлмани. „Радикалните ислямисти удрят където най-много боли. Невинни, деца, това всява паника”, посочи той.

По темата за антитерористичния закон, който се обсъжда в парламента, бившият шеф на разузнаването счита, че няма да има смисъл от него, ако службите за сигурност в Европа не си сътрудничат. „Можем да си приемаме всякакви закони, демократични или не. Въпросът е че тече процес в Европа и Близкия изток и носи тероризъм. Държавата трябва да си организира службите, а това иска пари и координация.”

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"