Какво трябва и не трябва да прави всяка бременна

Здравословния живот с отказ от вредни навици като тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол, липса на достатъчна двигателна активност и др. в комбинация с балансираното хранене са винаги препоръчителни. Това е обаче особено нужно по време на бременност, когато жената трябва да мисли не само за своето здраве, но и за това на развиващото се в нея дете. Противно на масовото схващане в този период жената не бива да приема максимата, че трябва да се храни „за двама.“ Бременната жена трябва да приема много течности през цялата бременност, за да преодолява епизодите на хипотония. Храносмилателният тракт по време на бременност е с намален тонус, което предполага приема на по-малки порции храна и по на често, избягване на люти, мазни, пържени или грубо-целулозни храни. Това ще предотврати или намали симптомите на гадене и повръщане в първата половина на бременността и честите епизоди на киселини и тежест в стомаха през втората половина. Най-важните храни за бременността – са месото и млечните продукти, като основен източник на протеини, плодовете и особено зеленчуците – зелени листни зеленчуци и червено цвекло, които са основен източник на витамини и минерали по време на бременност. Бременността предразполага към по-ниски нива на серумното желязо и хемоглобина – основен източник на желязо са месото, червеното цвекло и зелените листни зеленчуци. Въглехидратните и особено сладките храни, включително и много сладките плодове, предразполагат към наднормено тегло по време на бременност и увеличават риска от развитие на хипертония или гестационен диабет, без да носят особено ценни съставки за плода или майката. Във втората половина на бременността, особено при наддаване на повече килограми, вариращи стойности на кръвното налягане и отоци на долните крайници, се препоръчва рязко ограничаване на солта в диетата, приема на повече течности и протеинова диета.

Отговорност и специализирана грижа за здравето на бременната и носеното от нея дете

В хода на цялата бременност грижата за бъдещата майка и нейното дете се поделя между проследяващия акушер-генеколог и специалистите по фетална медицина. Изключително важно в мига, в който узнаете за бременноста, е да се насочите към своя акушер-генеколог, за да може да следи от близо състоянието ви и развитието на вашето дете.

Съвестното проследяване на бременността включва преди всичко акушеро-генекологични прегледи с ултразвукова диагностика и проследяване на нивата на кръвното налягане, тегло, наличие на отоци и други. Към тях се добавят важните клинични изследвания на кръвна захар, кръвна картина, инфекции, урина и хемастазиологични изследвания като фибриноген, протромбиново време, микробиология на влагалищен секрет и много други, които дават необходимата информация за състоянието на бъдещата майка.

Честотата на посещение при проследяващия акушеро-генеколог е строго индивидуално, но когато се касае за нормално протичаща бременност без усложнения, бременната жена трябва да посети своя лекар поне 15 пъти. По време на първата визита в 5-6-та гестационна седмица, обикновено се диагностицира бременността чрез установяване на сърдечна дейност на плода и определяне вероятния термин на раждане. Правят се и редица други изследвания като цитонамазка, микробиология на влагалищен секрет, изследване на кръв и урина. Измерване на кръвното налягане и телесното тегло се извършва при всяко посещение.

Следващата визита – 11-13 гестационна седмица – е една от най-важните, тъй като това е периодът, в който се извършва първи триместър скрининг тест, чиято цел е да установи или отхвърли наличието на хромозомни аномалии. Този скрининг се извършва от сертифициран специалист по фетална медицина. През следващите няколко визити се правят поредица от ултразвукови изследвания, прави се запис на сърдечни тонове, измерва се височината на фундуса и други важни процедури за майката и плода.

Много важен момент от проследяването е провеждането на високоспециализирано ултразвуково изследване за фетална морфология, което отново се извършва от специалист по фетална медицина - обикновено между 19 и 23 г.с. Феталната морфология представлява обстойно и високоспециализирано ултразвуково изследване на всички основни органи и системи на плода. Целта на изследването е да се оцени анатомията на плода и да се изключат или установят аномалии, които се проявяват в по-късните срокове от бременността. Прави се оценка на размерите и растежа на плода, плацентата, пъпната връв и околоплодните води, маточната шийка, кръвотока в различните съдове на плода. За целта може да се използва 2D-ехография и 3 – 4D-ехография с или без доплерово изследване.

В завършващите седмици от бременността при редовните прегледи при проследяващия акушер-гинеколог се включва и доплеровото ултразвуково изследване, което е допълнителен важен маркер за фетални усложнения, наред с някои нови биохимични маркери за прееклампсия. Късната фетална морфология се провежда в 30-32 г.с., когато се оценява доброто общо състояние на плода в края на бременността. Това се прави с доплерова ултразвукова диагностика на различните органи и системи. В този срок на бременността се извършва оценка как се чувства бебето в майчината утроба и се установява дали има някакви усложнения, които да изискват повишено внимание от проследяващия акушер-гинеколог или екипа, който ще води раждането. В края на бременността се извършват прегледи и изследвания, даващи насока за датата и метода на родоразрешение, обясниха от Медицински комплекс „Д-р Щерев“ – една от най-утвърдените болници за женско и семейно здраве в България. Там са изградили цялостен специализиран сектор за проследяване на бременност, следвайки утвърдения европейски модел на майчино-фетално здравеопазване.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"