Славчо Атанасов с отличие от Съюза на народните читалища

Председателят на Комисията по културата и медиите в 43-ото Народно събрание Славчо Атанасов бе отличен с почетен знак на Съюза на народните читалища по повод 160-годишнината от началото на читалищната дейност у нас.

Почетният знак му бе връчен от председателя на съюза Николай Дойнов. Славчо Атанасов е част от Националния комитет "160 години общонародно читалищно дело 1856-2016", който министърът на културата Вежди Рашидов оглави.

Емблематични лица от областта на културата, книгоиздаването, библиотечното и читалищно дело, представители на президенството, Парламента, кметове, учени от БАН, университетски преподаватели и главни редактори на медии влязоха в организационния комитет. Поредица от прояви на читалища от цялата страна бележи юбилея през 2016 г., съобщи Николай Дойнов.

Очаква се кулминацията на честването да бъде в София в навечерието на 1 ноември - Деня на народните будители.

"Приемам участието си в Националния комитет не като председател на Комисията по културата и медиите, а като българин - с почит. Читалищата са тези, които, поставяйки просвещението на първо място, успяват да запазят българския национален дух през всичките тези години, дори когато не сме имали държава. Фактът, че през последните години броят на читалищата расте, е показателен, че традицията е жива", допълни председателят на Парламентарната комисия по култура и медии Славчо Атанасов.

По данни на Съюза на народните читалища техният брой през 2014 г. е бил 3602, през 2015-а - 3618, а през тази година те са вече 3628. Според Славчо Атанасов обаче отговорността към подобен процес става още по-голяма с оглед на необходимото отношение и субсидиране от страна на държавата.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Николай Спасов, кореспондент на "Труд" в Пловдив

Този уебсайт използва "бисквитки"