Обезщетяват 2428 обгазени жители на Дебелец с по 450 лв.

Обезщетение от по 450 лв ще получат 2428 жители на град Дебелец, които преди 5 г бяха обгазени от катастрофирала цистерна с химическо вещество. Сумите ще им бъдат изплатени без да водят съдебни дела срещу Националното бюро на българските автомобилни застрахователи у нас.Сагата е от 2011 г.,когато градът бе отровен от цистерна със стирол и евакуиран.

"На 6 юли в София подписахме споразумение,което е прецедент у нас между тези хора и бюрото.Предстоят технически подробности,след което всички ще получат по 450 лева без да водят съдебни дела.Това трябва да се случи в рамките на два месеца ", поясни адвокатката на потърпевшите Ирена Стасинопулу.

Тя допълни, че застрахователят е приел споразумението,защото всички заведени преди това съдебни дела от жители на Дебелец и минаха през две съдебни инстанции. Решенията влязоха в сила още миналата година, а хората получиха по 500 лева и лихви.
Спечелени бяха 59 дела от общо 350 потърпевши. Съдебната битка тръгна първо в Районния съд във Велико Търново,който обаче попари надеждите на хората и отхвърли исковете им.После Окръжният съд реши точно обратното,че хората имат право на обезщетение и то трябва да се плати от Националното бюро на българските автомобилни застрахователи, което представлява у нас чуждестранните шофьори с гражданска отговорност и зелена карта.

Въпросното бюро пък ще си вземе парите от турския застраховател, при когото е била направена застраховката преди инцидента.
Турският шофьор пък междувременно бе осъден на 10 условно и 5000 лв глоба след споразумение. 45-годишният водач обърна 20-тонна цистерна с отровното вещество и замърси района край Дебелец. Той превозваше стирол от Турция за Румъния, но катастрофира в дере на река Белица.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"