Акад. Александър Балкански - патриархът на българския цирк

Да паднеш от 11 метра височина и след 27-метров полет да се залепиш като марка на парапета в цирка. Линейката да се забави. Да те качат на кола, тя да катастрофира. Да те прехвърлят в друга - и тя да се блъсне. Да те отнесат на ръце в “Пирогов” и макар и целият смазан, пак да оцелееш. Малко като в песента на Тодор Колев “Камион ме блъсна, трактора ме гази, багер ме товари на една лека кола”.

Тази необикновена история се е случила с бащата на големия цирков род - Александър Балкански, на датата 7 юли 1977 г. Разказваме я не защото не е известна, а защото е миниатюрно късче куриозност в цветния и изпълнен с необичайни събития живот на Балкански-старши. Сякаш патриархът на българския цирк до момента е изживял не един, а поне десет нормални човешки живота.

Случило му се е какво ли не - загубил е 4 деца, видял е как синът му Александър пада от “колелото на смъртта” и дори преживява унижението да бъде арестуван без обяснение. През 2004 г. е задържан при пристигането си на летище София от Израел. Играл е пред папа Йоан-Павел Втори - два пъти. Гледали са го три кралици, един принц - на Монако, и цял куп държавници. Ръкувал се е с Ричард Никсън, разговарял е с Пол Маккартни - докато играел, видял сред публиката познато лице и чак на поклоните се сетил, че това е Пол. Като фен на “Бийтълс” отишъл при него и му се представил. “Как ги правиш тези номера?”, попитал го Пол - по това време 30-годишен, а след това се снимал с всички български артисти. Джони Кеш лично му е пял серенада - за да се отблагодари за преживяването в цирка.

Акад. Александър Балкански е шесто поколение цирков артист по линия на майка си - Лола Орландо Малеволти. И той, и съпругата му Мария, и синовете им Николай и Александър говорят свободно по над 6 езика. С изкуството си биха могли да намерят работа навсякъде по света. Но воден от принципа “камъкът си тежи на мястото”, Александър Балкански избира да остане в България и да се бори - понякога сякаш безнадеждно, по донкихотовски, с институции и управници за статута и бъдещето на българския цирк. Но най-често вместо помощ му предлагат презрително отношение като към “циркаджии”. Но отскоро най-сетне започна да получава и признание от сънародниците си.

Александър Балкански е сред седемте творци, предложени вчера от Министерския съвет за пожизнена пенсия като награда за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата. Три месеца по-рано - в Деня на цирковото изкуство 16 април, Българската академия на науката и изкуството (БАНИ) обяви цирк “Балкански” за първия български академичен цирк.

На път е да се осъществи и мечтата му за постоянна циркова площадка в новия парк “Възраждане” в Зона Б5. Създадена е фондация “Академик Балкански”, чиято задача е да създаде международна академия за цирково изкуство. “Очакваме терен от общината и търсим спонсори - обяви Александър Балкански. - Ще бъде едно общообразователно училище.”

През 2020 г. фамилията Балкански ще отбележи 200 г. цирково изкуство в рода. А в гравитационния център на тази пъстра и шумна, но безкрайно дисциплинирана вселена е той - акад. Балкански, който ръководи клана с желязна воля. “Всички деца в рода ще работят в цирка, но ще завършат висше образование. Един ще е адвокат, друг - инженер, трети - журналист, четвърти - финансист. Който не иска - да се маха.”

Универсален артист

Александър Балкански е роден на 8 август 1942 г. в Плевен. Носител е на титлата “универсален артист” и на всякакви ордени и награди, сред които “Св. св. Кирил и Методий” - първа и втора степен, три награди “Икар” (2002, 2003 и 2007 г.), “Сребърен клоун” от Монреал през 1983 г.

През 2011 г. Балкански е назначен за директор на Творческия институт за цирково изкуство при БАН, а на следващата година е приет в Българската академия на науката и изкуството (БАНИ) и е удостоен със званието “академик”. Става председател на цирковата гилдия.

Знаковите номера на трупата “Балкански” са “Колелото на смъртта”, “Глобусът на смъртта” и акробатика на кокили. Трупа “Балкански” влиза в книгата “Рекордите на Гинес” с няколко акробатични номера - тройно салто на кварта и двойно салто с два пируета на кварта, тройно салто на четворна колона и др.

За него

Благодаря ви за този красив номер

“Искам да ви изпея една песен, да ви благодаря за този красив номер”, казал Джони Кеш, след като надникнал в караваната на Мария и Александър Балкански. Певецът водел детето си за ръка - очевидно обещал на Кеш-младши да го запознае с изпълнителите на трапеца. Той свалил китарата от гърба си, сложил крака на стола и запял.

Легендата Джони Кеш

Дорасъл съм само до цирка

Тодор Живков бил истински почитател на цирка. На въпроса защо вместо под купола не ходи в Народния театър, той отвръщал: “Дорасъл съм само до цирка.” Фен на цирковото изкуство бил и колегата му Леонид Брежнев. Разказва се, че веднъж след среща на високо равнище в България Живков го поканил на вечеря, а Брежнев му рекъл: “Не съм гладен, искам на цирк.”

Тодор Живков

В България има един истински цирк

“В България има един истински цирк, и той е цирк “Балкански”. Това казва Бойко Борисов още по времето, когато е кмет на София, цитиран от Александър Балкански.

Бойко Борисов

Той е създал много гениални артисти

Баща ми е създал страшно много гениални артисти със световни постижения, които никога може би няма да бъдат поставени на цирковите манежи. За Коледа имахме с брат ми покани да участваме в цирк “Солей”, в спектакли в Дубай и арабските емирства, но Балкански блокира реквизита и не можехме да го извадим. Принуди ни да откажем офертите, които бяха голям престиж, хонорарът също беше добър. Но той каза: “Край!” Годините ни напреднаха. Манежът принадлежи на младите и красивите. Баща ни е преценил, че ние вече не сме това, което бяхме преди 20 г. Баща ни е от старата генерация педагози, където думата е закон!

Александър Балкански-син по-рано пред „Труд”

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"