Световните лидери осъдиха касапницата в Ница

По време на трагедията във Франция, лидерите на европейските институции бяха в Монголия, където тече 11-тата Среща на върха на Азия - Европа.

След минута мълчание в памет на жертвите, председателят на Съвета Доналд Туск коментира: "Това е тъжен ден за Франция, за Европа, за всички нас, и тук в Мoнголия. А трагичният парадокс е, че обект на атаката са били хора, празнуващи свободата, равенството и братството. Днес Европа и Азия сме единни в подкрепа на френския народ и неговото правителство. Заставаме зад семействата на жертвите, осъждаме трагедията и продължаваме борбата срещу екстремното насилие и омраза.

Председателят на Европейската комисията Жан-Клод Юнкер поднесе съболезнованията си на семействата на загиналите и подчерта, че целият Европейски съюз е солидарен с Франция в борбата с тероризма. “Разтърсен съм и съм натъжен от ужасното изпитание, през което преминава красивия град Ница по време на този национален празник". Юнкер допълни, че Франция може да разчита на Комисията в борбата с тероризма както във вътрешността на съюза, така и извън него. Решимостта ни ще остане толкова твърда, колкото и нашето единство.

В Улан Батор е и белгийския външен министър Дидие Рейндерс, който изказа съболезнования на френския си колега Жан-Марк Еро: "Отново във Франция, сега, разбира се, мислите ни са за жертвите, за семействата им. Надявам се повече ранени да бъдат спасение. Преди всичко, това е варварство и ние осъждаме тази - може би терористична атака, или просто атака срещу Франция отново. Днес първо ще мислим за жертвите и ще се опитаме да помогнем на френските власти. Трябва да обединим усилията си в борбата срещу радикализма. Това е най-важния проблем, защото нямаме план за действие на ниво Обединени нации."

В Брюксел министър-председателят на Белгия Шарл Мишел нарече атентата долен и подъл, изразявайки съпричасността си към скръбта за загиналите.

Американският президент Барак Обама отправи в изявление своите съболезнования от името на американския народ и осъди най-строго това, което изглежда като ужасяващ терористичен акт. Обама допълни, че Америка е предложила всякакъв вид помощ и наблегна, че страната е солидарна с най-стария си съюзник – Франция:
"На Деня на Бастилията си спомняме за изключителната издръжливост и демократичните ценности, които са направили Франция пример за целия свят. Знаем, че характера на френската република ще пребъде дълго след тази ужасна и трагична загуба на живот".

Държавният секретар Джон Кери нарече трагедията атака срещу невинни хора в ден, в който се честват свободата, равенството и братството. С гордост стоях до френските лидери по-рано днес при отбелязванията на Деня на Бастилията в Париж. Съединените Щати ще продължат да стоят твърдо с френския народ в този момент на трагедия.

Кристиан Йенсен, министър на външните работи на Дания: "Мисля, че всички сме потресени за пореден път да видим атака срещу невинни хора, която е струвала живота на толкова много хора. Това ни дава повод да работим заедно по цял свят, да се борим срещу тероризма, срещу онези хора, които извършват подобни атаки."

Коментари имаше и от основните кандидати за президент. В интервю за Си Ен Ен бившият държавен секретар Хилари Клинтън заяви: Ние сме във война с радикални джихадисти, които използват Исляма да наемат и радикализират други, за да прокарват своя пагубен план. Не е по-важно как наричаме тези хора, а какви са действията ни срещу тях, предаде БНР.

Доналд Тръмп, от своя страна, заради нападението, отмени очакваното днес обявяване на избора си за вицепрезидентски кандидат и коментира в интервю за Фокс Нюз, че живеем в тотално различен свят:

Няма респект за закона и реда. Няма респект към нищо и към никого. С това трябва да се справим по много жесток начин.“

На въпрос как точно да стане това Тръмп отговори, че би затруднил идването на хора от места на терористи.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"