Отварят ведомствени забавачки в публичните институции

"Ведомствени забачки и занимални ще бъдат разкрити в обществените и административни сгради." Това обяви във Варна социалният министър Зорница Русинова.

"За пръв път ще дадем такава възможност за работещите в общински и държавни институции, които са предимно жени-да се чувстват по-спокойно за децата си до 11-годишна възраст", обясни инициативата Русинова.

Това ще устройва майките, покрай които няма наблизо баба да се грижи за децата, занималните не винаги са целодневни, а и за случаите ,когато има чести ваканции. Тази инициатива,която е един от моите приоритети, е свързана с работещите семейства, на които България разчита като принос в бюджета, посочи Русинова.

Общо 2 млн. лева са отделените средства както за реализацията й, така също и за реално социално включване на хората с увреждания чрез създаване на достъпна среда в публичните сгради-по проекта "Красива България".

Областните управи и общините ще могат да кандидатстват с проекти за 30 000 и 170 000 лева, за да направят асансьори и рампи , там където е необходимо, посочи министърът на труда и социалната политика.

Подобна мярка за ведомствени детски градини има и в ОП "Развитие на човешките ресурси"- в схемата "Добри и безопасни условия на труд", чийто срок е изтекъл и има подадени 2400 проекта. Повече точки ще получат работодателите, които са предвидили такъв тип социални придобивки за своите работници, допълни министър Русинова.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Кръстина Маринова, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"